Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Nadchodzi zimowy wieczór, a Ty masz ochotę przekąsić coś słodkiego, a zarazem delikatnego, co powiesz na babkę cytrynową? Oto kilka ciekawych pomysłów na babkę cytrynową, a więc do dzieła i smacznego.

Babka cytrynowa

Składniki:
- 250g mąki,
- 250g cukru,
- 200g masła,
- 4 jajka,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:
Wstępnie należy stopić masło i ostudzić. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i miksujemy, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zimne masło i sok z cytryny. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę dodajemy do masy żółtkowej i miksujemy krótką chwilę. Foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (lub kaszą manną). Wlewamy do foremki ciasto i pieczemy w 180°C przez około 30 minut (sprawdzając przy tym patyczkiem czy ciasto jest gotowe).

Cytrynowa babka ubijana

Składniki:
- 4 duże jaja,
- szklankę cukru,
- szklankę mąki pszennej,
- pół szklanki mąki ziemniaczanej,
- 20 dag stopionej margaryny,
- starta skórka z 1 cytryny,
- sok z połowy cytryny,
- 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:
Ubijamy jajka z szklanką cukru na gęstą, puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy letnią margarynę, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy delikatnie i wykładamy ciasto do podłużnej foremki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut. Po upieczeniu, gdy babka jeszcze ciepła polukrować lukrem. Przepis na lukier: 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, aby nie było grudek. Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ilość cukru pudru muszę podać w przybliżeniu - myślę, że jest to pełna szklanka. Trudność w podaniu dokładnych proporcji wynika z tego, że zawsze robię ten lukier "na oko". Taka babka nie wymaga wielkiego nakładu pracy, właściwie - to robi się sama", a jest pysznym dodatkiem do poobiedniej kawy. Do 2-3 łyżek ciasta można dodać 1 płaską łyżkę kakao i zrobić na babce kleksy. Tym sposobem dla odmiany będziemy mieli babkę cytrynową z kakaową łatką.

Babka cytrynowa z kisielem

Składniki:
- 4 jajka,
- pół kostki masła,
- 2 szklanki mąki,
- szklanka mleka,
- szklanka cukru,
- 3 kisiele bez cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem tak by powstała jednolita masa. Następnie dodajemy jajka, nieustannie mieszając. Wsypujemy trzy kisiele. Dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy naprzemiennie mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Mieszamy. Gotową i dobrze wymieszaną masę przelewamy do formy i wstawiamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika na 175 °C na czas około 40 minut.

Komentarze: