Babka marmurkowa

Nadchodzi świąteczny czas wypieków, macie już pomysły na smakowite wypieki? Co powiecie na babkę marmurkową? Jeśli nigdy jej nie piekliście oto kilka pomysłów na smaczną babkę, idealną na Święta Bożego Narodzenia.

PYSZNA BABKA MARMURKOWA

Składniki:

– 300g margaryny lub masła, – 270g cukru, – 2 łyżeczki cukru waniliowego, – 1 łyżeczka aromatu rumowego, – szczypta soli, – 5 jajek, – 375g mąki pszennej, – 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, – 3 łyżki mleka (temp. pokojowa),

Do części kakaowej:

– 20g kakao, – 20g cukru, – 2-3 łyżki mleka, – cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Na początek ucieramy mikserem margarynę na najwyższych obrotach, na jasną i puszystą masę. Następnie miksując, dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i sól. Kolejno dodajemy po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. ½ minuty). Mąkę mieszamy osobno z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka) mieszamy chwilkę, tylko do połączenia składników. 2/3 ciasta wykładamy do formy na babkę (o średnicy 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Do reszty ciasta dodajemy kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180°C (termoobieg 160°C). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 10min. w formie, kolejno wykładamy na kratkę z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Babkę można posypać cukrem pudrem.

BABKA MARMURKOWA POLANA CZEKOLADĄ

Składniki:

– 250 g mąki, – 200 g cukru, – 200 g masła rozpuszczonego, – 4 jajka, – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, – 2 łyżki kakao, – 1 łyżeczka wody, – masło (1 łyżka) do wysmarowania foremki.

Sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od rozpuszczenia masła w rondlu po czym odstawiamy by przestygło. Do osobnych naczyń oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek zaś dodajemy cukier i ubijamy mikserem na jednolitą masę. Następnie oddajemy przestudzone masło , mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy dokładnie. Kiedy utworzy się jednolita masa dodajemy pianę z białek na małych obrotach. Połowę masy przekładamy do drugiej miski i łączymy ją z kakao oraz łyżeczką wody. Mieszamy dokładnie. Foremkę smarujemy masłem i wlewamy naprzemiennie masy ciasta. Wstawiamy do nagrzanego na 180°C, pieczemy przez 40 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia. Wyciągamy z foremki, polewamy polewą czekoladową.

PUSZYSTA BABKA MARMURKOWA

Składniki:

– 8 jajek , – 150g cukru pudru, – 150g zwykłego cukru, – 100g rozpuszczonej gorzkiej czekolady, – 5 łyżek mleka, – łyżka ciemnego kakao. – olejek np. rumowy, – 230g mąki pszennej, – 2 łyżeczki proszku do pieczenia, – 200g masła.

Sposób przygotowania:

Wstępnie należy białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie masło utrzeć ze zwykłym cukrem, olejkiem i żółtka na gładką masę. Do utartego masła dodać około 1/3 białek i za pomocą łopatki połączyć razem. Następnie dodać resztę białek i wymieszać. Na sam koniec wlać mleko, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Masa powinna być puszysta o ładnym jasno – żółtym kolorze. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i rozpuszczoną czekoladę- wymieszać. Do formy z kominkiem (formę należy natłuścić i oprószyć mąką)wkładać na przemiennie białą i ciemną masę. Piec w 165°C przez około 55 minut (lub do suchego patyczka) Po upieczeniu babkę pozostawić w formie przez około 10 minut, a potem wyjąć na paterę, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Was this helpful?

1 / 0