Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Nadchodzi świąteczny czas wypieków, macie już pomysły na smakowite wypieki? Co powiecie na babkę marmurkową? Jeśli nigdy jej nie piekliście oto kilka pomysłów na smaczną babkę, idealną na Święta Bożego Narodzenia.

PYSZNA BABKA MARMURKOWA

Składniki:
- 300g margaryny lub masła,
- 270g cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka aromatu rumowego,
- szczypta soli,
- 5 jajek,
- 375g mąki pszennej,
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki mleka (temp. pokojowa),

Do części kakaowej:
- 20g kakao,
- 20g cukru,
- 2-3 łyżki mleka,
- cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:
Na początek ucieramy mikserem margarynę na najwyższych obrotach, na jasną i puszystą masę. Następnie miksując, dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i sól. Kolejno dodajemy po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. ½ minuty). Mąkę mieszamy osobno z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka) mieszamy chwilkę, tylko do połączenia składników. 2/3 ciasta wykładamy do formy na babkę (o średnicy 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Do reszty ciasta dodajemy kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek. Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 180°C (termoobieg 160°C). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 10min. w formie, kolejno wykładamy na kratkę z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Babkę można posypać cukrem pudrem.

BABKA MARMURKOWA POLANA CZEKOLADĄ

Składniki:
- 250 g mąki,
- 200 g cukru,
- 200 g masła rozpuszczonego,
- 4 jajka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka wody,
- masło (1 łyżka) do wysmarowania foremki.

Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od rozpuszczenia masła w rondlu po czym odstawiamy by przestygło. Do osobnych naczyń oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek zaś dodajemy cukier i ubijamy mikserem na jednolitą masę. Następnie oddajemy przestudzone masło , mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy dokładnie. Kiedy utworzy się jednolita masa dodajemy pianę z białek na małych obrotach. Połowę masy przekładamy do drugiej miski i łączymy ją z kakao oraz łyżeczką wody. Mieszamy dokładnie. Foremkę smarujemy masłem i wlewamy naprzemiennie masy ciasta. Wstawiamy do nagrzanego na 180°C, pieczemy przez 40 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia. Wyciągamy z foremki, polewamy polewą czekoladową.

PUSZYSTA BABKA MARMURKOWA

Składniki:
- 8 jajek ,
- 150g cukru pudru,
- 150g zwykłego cukru,
- 100g rozpuszczonej gorzkiej czekolady,
- 5 łyżek mleka,
- łyżka ciemnego kakao.
- olejek np. rumowy,
- 230g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200g masła.

Sposób przygotowania:
Wstępnie należy białka ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie masło utrzeć ze zwykłym cukrem, olejkiem i żółtka na gładką masę. Do utartego masła dodać około 1/3 białek i za pomocą łopatki połączyć razem. Następnie dodać resztę białek i wymieszać. Na sam koniec wlać mleko, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Masa powinna być puszysta o ładnym jasno - żółtym kolorze. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i rozpuszczoną czekoladę- wymieszać. Do formy z kominkiem (formę należy natłuścić i oprószyć mąką)wkładać na przemiennie białą i ciemną masę. Piec w 165°C przez około 55 minut (lub do suchego patyczka) Po upieczeniu babkę pozostawić w formie przez około 10 minut, a potem wyjąć na paterę, przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze: