Przepisy

Sprawdzone przepisy na babkę piaskową, wybierzcie najciekawszy lub sprawdźcie każdy, by upiec dla najbliższych najsmaczniejszą babkę. Oto kilka pomysłów, które dla Was wyszukałam.

BABKA PIASKOWA

Składniki:
- 150 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g cukru,
- 4 jaja,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- esencja zapachowa – waniliowa.

Sposób przygotowania:
Wstępnie masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Bardzo ważne, by masło nie było prosto z lodówki, warto więc wyjąć je około 10 minut wcześniej. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do masy dodajemy pojedynczo żółtka, ciągle mieszając. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy powoli do masy. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek, aż będzie sztywna. Następnie pianę mieszamy z utartą wcześniej masą, mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy esencję zapachową – waniliową. Ciasto wykładamy do okrągłej formy „z kominem”. Pieczemy przez 35 minut w 180°C (z termoobiegiem).

BABKA PIASKOWA POMYSŁU EWY WACHOWICZ

Składniki:
- 4-5 jajek ,
- 200 g cukru,
- cukier waniliowy,
- kostka masła lub margaryny,
- 180 g mąki pszennej,
- 140 g mąki ziemniaczanej,
- 20 g kakao,
- pół opakowania proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:
Na wstępie jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywną masę. Wmieszać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i roztopione, ostudzone masło. 2/3 masy nałożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy. Pozostałą połączyć z przesianym kakao. Nałożyć na środek jasnej misy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C 45-55 minut.

PYSZNA BABKA PIASKOWA

Składniki:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- margaryna - rozpuszczona i ostudzona,
- aromat waniliowy,
- 2 łyżki gorzkiego kakao.

Sposób przygotowania:
Na wstępie należy jajka utrzeć z cukrem , nadal miksując stopniowo dodajemy stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Do masy wlewamy rozpuszczoną margarynę , miksujemy. Następnie dodajemy aromat np. waniliowy. Odlewamy 1/3 część ciasta , dodajemy do niej kakao i miksujemy .Formę keksową wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlewamy jasne ciasto , następnie wylewamy ciemne ciasto na całej długości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 50-70 minut.

DWUKOLOROWA BABKA PIASKOWA

Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- mąka ziemniaczana - ¾ szklanki
- 4 duże jajka,
- Szklanka cukru,
- 250g margaryny np. Kasia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia.

Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuszczamy, po czym studzimy do temperatury pokojowej. Odstawiamy na bok. Jaja ubijamy w mikserze na pulchną masę z cukrem. Następnie dolewamy do masy jajecznej wystudzoną margarynę dalej miksując. W oddzielnej misce przesiewamy obie mąki i dodajemy proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko miksujemy. Odlewamy ⅓ ciasta do oddzielnej miski i dodajemy do odlanej części ciasta kakao. Mieszamy do połączenia się składników. Formę o wymiarach 25cm x 10cm x 7 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy jasną część ciasta do formy, a na koniec ciemną. Ciemne ciasto i tak opadnie na dno, ponieważ jest bardziej gęste. Ciasto pieczemy przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Komentarze: