Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Sprawdzone przepisy na babkę piaskową, wybierzcie najciekawszy lub sprawdźcie każdy, by upiec dla najbliższych najsmaczniejszą babkę. Oto kilka pomysłów, które dla Was wyszukałam.

BABKA PIASKOWA

Składniki:
- 150 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g cukru,
- 4 jaja,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- esencja zapachowa – waniliowa.

Sposób przygotowania:
Wstępnie masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Bardzo ważne, by masło nie było prosto z lodówki, warto więc wyjąć je około 10 minut wcześniej. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do masy dodajemy pojedynczo żółtka, ciągle mieszając. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, po czym dodajemy powoli do masy. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek, aż będzie sztywna. Następnie pianę mieszamy z utartą wcześniej masą, mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy esencję zapachową – waniliową. Ciasto wykładamy do okrągłej formy „z kominem”. Pieczemy przez 35 minut w 180°C (z termoobiegiem).

BABKA PIASKOWA POMYSŁU EWY WACHOWICZ

Składniki:
- 4-5 jajek ,
- 200 g cukru,
- cukier waniliowy,
- kostka masła lub margaryny,
- 180 g mąki pszennej,
- 140 g mąki ziemniaczanej,
- 20 g kakao,
- pół opakowania proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:
Na wstępie jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywną masę. Wmieszać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i roztopione, ostudzone masło. 2/3 masy nałożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy. Pozostałą połączyć z przesianym kakao. Nałożyć na środek jasnej misy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C 45-55 minut.

PYSZNA BABKA PIASKOWA

Składniki:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- margaryna - rozpuszczona i ostudzona,
- aromat waniliowy,
- 2 łyżki gorzkiego kakao.

Sposób przygotowania:
Na wstępie należy jajka utrzeć z cukrem , nadal miksując stopniowo dodajemy stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Do masy wlewamy rozpuszczoną margarynę , miksujemy. Następnie dodajemy aromat np. waniliowy. Odlewamy 1/3 część ciasta , dodajemy do niej kakao i miksujemy .Formę keksową wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlewamy jasne ciasto , następnie wylewamy ciemne ciasto na całej długości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 50-70 minut.

DWUKOLOROWA BABKA PIASKOWA

Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- mąka ziemniaczana - ¾ szklanki
- 4 duże jajka,
- Szklanka cukru,
- 250g margaryny np. Kasia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia.

Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuszczamy, po czym studzimy do temperatury pokojowej. Odstawiamy na bok. Jaja ubijamy w mikserze na pulchną masę z cukrem. Następnie dolewamy do masy jajecznej wystudzoną margarynę dalej miksując. W oddzielnej misce przesiewamy obie mąki i dodajemy proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko miksujemy. Odlewamy ⅓ ciasta do oddzielnej miski i dodajemy do odlanej części ciasta kakao. Mieszamy do połączenia się składników. Formę o wymiarach 25cm x 10cm x 7 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy jasną część ciasta do formy, a na koniec ciemną. Ciemne ciasto i tak opadnie na dno, ponieważ jest bardziej gęste. Ciasto pieczemy przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Komentarze: