Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Barszcz biały a żurek

Barszcz biały to w Polsce popularna zupa, szczególnie podawana w okresie Wielkanocy. Nazywana również w wielu przypadkach „żurkiem”, choć przez wielu uważana za zupełnie inną zupę. Właściwie zupy wyglądają tak samo, a czym się różnią? Wkładem w zupę, w jednej występuje kiełbasa biała, w drugiej zaś najważniejszym dodatkiem jest jajko. Smakują różnie choć to właściwie zależy od kucharza. Z pewnością różnią się zakwasem. Barszcz biały jest znacznie bardziej aromatyczny, a mniej kwaskowaty, zakwas wykonywany jest z mąki pszennej na wywarze z wędzonki.

Barszcz biały z ziemniakami

Składniki:
- Barszcz biały z torebki,
- 5 szt. ziemniaków,
- Boczek,
- 4 jajka,
- 1 cebula,
- Majeranek,
- 1 liść laurowy,
- 4 ząbki czosnku,
- Chrzan,
- Sól,
- Pieprz.

Przygotowanie:
Najlepszy barszcz biały to ten, który jest przygotowany na wywarze z boczku lub białej kiełbasy. Do garnka wrzucamy obrane i drobno pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy oraz ząbki czosnku. Gotujemy kilka minut i zalewamy z rozrobionym w szklance barszczem białym Winiary. Całość gotujemy 15 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dodajemy majeranek, Podsmażamy na patelni boczek z drobno pokrojoną cebulką. Jajka w osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Barszcz podajemy na talerzu i dodajemy do niego pokrojone w ósemki jajka, posypujemy boczkiem i cebulką. Dla smakoszy ostrego barszczu, polecam chrzan.

Barszcz biały na zakwasie

Najsmaczniejszy jest zdecydowanie barszcz biały na zakwasie. Zakwas można zakupić gotowy z paczki lub wykonać samodzielnie. Poleca się zakwas pszenny na chleb.

Barszcz biały wigilijny

Nie w każdym domu na Wigilię podawany jest barszcz czerwony czy zupka grzybowa. Niektórzy wolą barszcz biały postny. Nie zawiera on żadnych wywarów mięsnych czy rybnych, a jest gotowany na wywarze z grzybów. Zakwas uprzednio przygotowuje się z wody, mąki pszennej, mąki razowej i czosnku, podsmażanej cebulki oraz gęstej, kwaśnej śmietany. Podawany z duszonymi ziemniaczkami, grzybkami lub marchewką i natką pietruszki.

Barszcz biały z kapustą

Barszcz biały z kapusty podawany jest szczególnie na śniadanie Wielkanocne. Przygotowywane z kiszonej kapusty, którą gotujemy na wodzie po wędzonce. Zabielany śmietaną z dodatkiem kiełbaski, jajka oraz dużą ilością tartego chrzanu.

Komentarze:
brebre 2012-07-01 11:47:31

Wyrażenie "z torebki" dyskwalifikuje przepis.