Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Biała kiełbasa doskonale znana na polskich stołach podczas Wielkanocnego śniadania oraz jako dodatek do żurku. Jest lubiana przez Polaków szczególnie wówczas, gdy powstaje w domowej produkcji. Kiełbasa biała może być spożywana jako surowa lub parzona. Powstaje z mieszanego mięsa wieprzowo - wołowego, gdzie umieszcza się ją w naturalnym i bardzo cienkim jelicie wieprzowym. Najlepiej smakuje grzana na ciepło przed samym podaniem. Biała kiełbasa często jako pojedyncze danie, podawana jest z chrzanem.

Biała kiełbasa - przepisy

Biała kiełbasa pieczona

Składniki:
- 60 dag surowej białej kiełbasy,
- 1 cebula,
- ząbek czosnku,
- mielona papryka,
- Rama Culinesse,
- Przyprawa czosnkowa w kostkach.

Sposób przygotowania:
1. Wstępnie spłucz kiełbasę, wytrzyj ją, ułóż na patelni i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, po czym zdejmij z patelni i dokładnie osusz.
2. Pokrój cebulę w piórka.
3. Posmaruj naczynie żaroodporne Ramą Culinesse. Ułóż w nim kiełbasę, cebulę oraz czosnek, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w 180°C.
4. Pod koniec pieczenia dopraw kiełbasę pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr i papryką w proszku. Pokrój pieczony czosnek w plasterki i udekoruj nim gotowe danie. Rada: Możesz też grillować kiełbasę ułożoną na tacce aluminiowej do grillowania.

Biała kiełbasa zapiekana

Składniki:
- biała kiełbasa - 1 kilogram,
- śmietanka - 1 szklanka,
- pory - 4 sztuki,
- jajka - 2 sztuki
- pomidory - 4 sztuki,
- mąka - 1 łyżka,
- cytryna - 1 sztuka,
- sól i pieprz do smaku,
- żółty ser - 200 gramów,
- margaryna - 1 łyżka.

Sposób przygotowania:
Kiełbasę umyj i obgotuj przez ok. 20 min. Pory umyj, oczyść i pokrój w kawałki, również obgotuj w wodzie przez ok. 15 min. Pomidory sparz, zdejmij skórki i potnij w plasterki, zaś ser zetrzyj na tarce. W rondelku roztop margarynę, dodaj mąkę i przygotuj jasną zasmażkę, rozprowadź ją śmietanką. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu i zestaw z kuchenki. Gdy odrobinę przestygnie, wymieszaj z surowymi jajkami i połową sera. Dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, solą i pieprzem. Pory przełóż do żaroodpornej formy wysmarowanej tłuszczem, ułóż pomidory i polej przygotowanym sosem. Ułóż kiełbasę, oprósz resztą sera i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 30-40 min.

Żur na białej kiełbasie

Składniki:
- biała kiełbasa - 2 sztuki,
- jajko - 1 sztuka,
- Barszcz biały Knorr - 1 sztuka,
- ząbek czosnku - 2 sztuki,
- pieczarki - 10 dekagramów,
- szklanka kwaśnej śmietany - 1sztuka,
- włoszczyzna (bez kapusty) - 1pęczek,
- liść laurowy,
- cebula - 1 sztuka,
- sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
1. Umyj i obierz włoszczyznę oraz cebulę. Pieczarki umyj i pokrój w plastry.
2. Wlej do garnka półtora litra wody i wstaw na ogień. Gdy zacznie wrzeć dodaj do wody kiełbasę, włoszczyznę, ząbek czosnku, liść laurowy i cebulę, potem dopraw lekko do smaku solą i pieprzem. Wszystko gotuj aż warzywa i kiełbasa zrobią się miękkie (najlepiej przykryć pokrywką).
3. Wywar przecedź i ponownie zagotuj. Po 5 minutach gotowania dodaj do wywaru pieczarki
4. Barszcz biały rozrób dokładnie z zimna wodą i dodaj do wywaru cały czas mieszając. Gotuj kilka minut.
5. W między czasie ugotuj jajko na twardo, drobno pokrój i zetrzyj drugi ząbek czosnku.
6. Dodaj śmietanę, roztarty czosnek i pokrojone jajko. Na koniec żur dopraw do smaku solą i pieprzem.

Komentarze: