Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Dziś czas na coś nowego, co choć smaczne, bardzo rzadko króluje na naszych stołach. Dlaczego? Czy często jadacie bitki wołowe? Jak je przyrządzacie?

Bitki wołowe - przepisy

Bitki wołowe w sosie własnym

Składniki:
- 600g mięsa wołowego najlepiej bez kości,
- kostka pieczeniowa do mięs Knorr,
- cebula,
- 100g mąki pszennej,
- 650ml wody,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- ziarna czarnego pieprzu,
- 50ml oleju słonecznikowego.

Sposób przygotowania:
Wstępnie mięso wołowe pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy lekko rozbij tłuczkiem, a następnie obtocz w mące. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron i przełóż je do średniej wielkości garnka. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju a następnie dołóż do bitek. Do garnka włóż przyprawy: ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy. Dołóż Kostkę pieczeniową Knorr. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem przez około 40 minut. Bitki podawaj z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem. Rada: Najlepsze bitki wychodzą z rostbefu ale można tez użyć udźca wołowego.

Bitki wołowe duszone

Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego bez kości,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 1 łyżka musztardy,
- ziele angielskie,
- listek laurowy,
- sól ,
- pieprz ,
- papryka wędzona lub słodka,
- mąka,
- oliwa lub olej do smażenia,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry, lekko rozbić je tłuczkiem. Każdy plaster posmarować mieszaniną octu balsamicznego i oliwy - przełożyć do miski, przykryć i odstawić na ok.60-70 minut. Następnie mięso posolić i oprószyć pieprzem oraz obtoczyć w mące. Szybko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano, przełożyć do garnka o grubym dnie. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w półplasterki cebulę, przełożyć do garnka z mięsem. Dodać musztardę, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy oraz łyżeczkę papryki. Zalać wodą do 3/4 wysokości mięsa. Postawić garnek na niedużym ogniu i dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając. W razie potrzeby podlać wodą. Im starsze mięso, tym dłużej będzie się dusić.

Bitki wołowe z grzybami

Składniki:
- 1/2 kg wołowiny, 
- 6 dużych suszonych grzybków,
- 3 cebule, 
- 3 łyżki mąki,
- 2 listki laurowe, 
- kostka bulionowa grzybowa,
- kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego,
- sól,
- pieprz, 
- olej.

Sposób przygotowania:
Wybrane grzyby połam, namocz w 1/2 szklanki wody. Mięso pokrój w plastry, oprósz 2 łyżkami mąki i obsmaż na silnie rozgrzanym oleju. Przełóż do dużego płaskiego rondla, dodaj grzyby z wodą, w której się moczyły, listki laurowe, ziele oraz pieprz w ziarenkach. Wkrusz kostkę bulionową. Składniki w rondlu zalej wodą tak, aby mięso było przykryte. Duś pod przykryciem 40 minut. Następnie dodaj cebulę i duś kolejne 45 minut. W razie potrzeby podlewaj wodą –  mięso musi być cały czas lekko zakryte. Łyżkę mąki rozprowadź w niewielkiej ilości wody i wlej do garnka. Starannie wymieszaj. Bitki dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z ziemniakami z wody lub kaszą.

Bitki wołowe na winie

Składniki:
- 60 dag chudej wołowiny (zrazowej),
- 2 łyżki mąki,
- Cebula,
- 1/2 kromki razowego chleba (ze skórką,)
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- cukier,
- pieprz,
- sól.

Sposób przygotowania:
Wołowinę umyć, oczyścić z błon i osuszyć. Pokroić w plastry, a następnie lekko zbić tłuczkiem i oprószyć solą, pieprzem i mąką. Zagotować 3 szklanki wody, włożyć poszatkowaną cebulę oraz plastry mięsa i chleb. Dusić 45 minut pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem duszenia dodać wino i koncentrat pomidorowy. Gdy mięso będzie miękkie, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Podawać z makaronem lub ziemniakami i surówką.

Bitki wołowe - kalorie

Wartość odżywcza w 100g .
- 103 kcal,
- 13,6 g białka,
- 4,3 g tłuszczów,
- 2,3 g węglowodanów.

Komentarze:
Dorota 2012-10-18 12:17:42

Bitki w sosie własnym z kostką Knorr? Bitki z grzybami też z kostką? Profanacja mięsa!

Andrzej 2014-10-11 08:39:24

do herbaty też dodaj "pysznego Knorra": na mózg padło z tymi glutaminianami...