Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Spaghetti jest typową potrawą włoską, to również nazwa samego makaronu, z którego potrawę się przyrządza. Według przekazów legendarnych spaghetti przywiózł z Chin do Wenecji podróżnik Marco Polo. Stamtąd danie rozprzestrzeniło się, podbijając cały kulinarny włoski świat. Niektórzy są skłonni twierdzić, że spaghetti jadane było na ziemiach włoskich na długo przed pojawieniem się Marco Polo, bo jeszcze w czasach etruskich (okres ok. 1000 – 100 roku przed naszą erą). Standardowe danie spaghetti to świeżo ugotowany makaron z dodatkiem sosu i tartego sera (we Włoszech najczęściej parmezan).

Spaghetti carbonara

Jednym z najpopularniejszych sosów do spaghetti jest sos carbonara. Został wymyślony przez żołnierzy alianckich w trakcie II Wojny Światowej. Połączyli oni makaron ze swoimi wojskowymi racjami żywieniowymi. Sos carbonara robi się tradycyjnie z boczku, żółtek, sera parmezan, oliwy, soli i pieprzu. Istnieje wiele przepisów na spaghetti carbonara. W samych nawet Włoszech sposób przygotowywania dania różni się w zależności od regionu. Poniżej zamieszczono kilka najpopularniejszych przepisów na tę potrawę.

Spaghetti carbonara - przepis

Spaghetti carbonara według Macieja Kuronia

Składniki:

• 50 dag makaronu spaghetti,
• 10 – 15 dag chudego wędzonego boczku,
• 3 – 4 żółtka jaj,
• ćwierć litra śmietany kremówki lub tortowej (może być też ser mascarpone),
• ząbek czosnku,
• szczypta rozmarynu,
• parmezan (ewentualnie inny ser podobny w smaku),
• oliwa,
• sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kroimy boczek na cienkie plasterki i zrumieniamy go na patelni z użyciem oliwy. Następnie dodajemy połowę śmietany, posiekany drobno czosnek oraz rozmaryn i dusimy chwilę. Do śmietany, która nam została dodajemy żółtka i ser. Wszystko mieszamy i wlewamy na patelnię. Pilnujemy, aby nie zaczęło wrzeć, gdyż sos się nam zwarzy. Doprawiamy całość do smaku, łączymy sos z makaronem i podajemy. Smacznego!

Spaghetti carbonara z winem

Składniki:

• 40 dag makaronu spaghetti,
• 15 dag boczku w cienkich plasterkach,
• 5 deko startego sera żółtego pecorino,
• łyżka oliwy z oliwek,
• jajko,
• 3 żółtka
• cebula, średniej wielkości,
• 1/3 szklanki białego wina,
• pieprz.

Sposób przygotowania:

Wlewamy do miski jedno jajko i trzy żółtka, dodajemy stopniowo żółty ser, mieszając cały czas, następnie dodajemy pieprz do smaku. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której zrumieniamy boczek. Gdy boczek się już zrumieni, zdejmujemy go z patelni, zostawiając tłuszcz, na którym szklimy cebulę. Do cebuli dolewamy wino i czekamy, aż się zredukuje. Dodajemy boczek, mieszamy i odstawiamy. Ugotowany uprzednio makaron dodajemy do boczku i cebuli na patelnię. Całość podgrzewamy przez trzy minuty, nieustannie mieszając. Następnie powoli dolewamy przygotowaną wcześniej masę z jajek i sera, podgrzewamy wszystko mieszając. Danie jest gotowe do podawania. Należy unikać dodawania soli, gdyż składniki użyte w przepisie są już wystarczająco słone. Smacznego!

Komentarze:
ewa 2011-11-25 12:19:04

mniam,mniam paluszki lizac.......

MADZIORA 2012-01-03 10:11:20

dobre ja czesto o robie ;)

moluś 2012-01-18 12:01:13

mmmmmmmm pychotka a jaka kaloryczna ;(

paweł 2012-01-26 15:14:05

ja też..mam specjalny składnik - gałka muszkatołowa..bez niej nie ma carbonary!:) chociaż może wtedy inaczej się nazywa, w każdym bądź razie jest pyszne..makaron + śmietana + boczek + dużo cebuli + pieprz, gałka muszkatołowa, cebula - nic więcej

misia 2012-06-30 15:48:52

ale sobie spieprzyłam smak tą śmietaną, a było tak pięknie, chudy boczuś z cebulką, parmezam, odrobina oliwy, natka, dolałam tej kremówki i bleee, nie wiem jak ma byc w oryginale, ale ja już śmietany nie dodam

Magda 2012-09-11 15:37:35

najlepiej smakuje z serkiem mascarpone...... pycha jak w restauracji :)

Kati 2012-11-24 14:25:39

Pychotaaaaaaaaa:):)

:( 2014-01-03 17:29:04

a ja wymieszałam sos z makaronem i chyba przez to, że nakryłam to i sos mi się zwarzył - wcześniej był piękny kremowy buuuuuuuuu

ilo 2015-01-15 14:12:32

pycha