Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Ciasto francuskie to niezwykły rodzaj ciasta, który może zostać użyty do wielu rodzajów dań z dodatkiem zarówno składników słodkich, ostrych, kwaśnych, owoców, warzyw, mięs i wielu innych. Może być podawane zarówno na zimno jak i na ciepło.

Ciasto francuskie - przepis

Składniki
- 200ml zimnej wody,
- 1 łyżka soli,
- 500 g masła (pozostawionego w temperaturze pokojowej)
- 150g mąki krupczatki
- 250g mąki tortowej

Sposób przygotowania
Wlewamy wodę do szklanki i dodajemy sól. Mieszamy do momentu rozpuszczenia soli. W małym garnuszku rozpuszczamy 75g masła na małym ogniu. Do osobnego naczynia wsypujemy mąkę (oba rodzaje) i dodajemy posoloną wodę oraz rozpuszczone masło. Całość zagniatamy dokładnie. Z ciasta formujemy kulę. Spłaszczamy ją i zawijamy w folię. Wstawiamy do lodówki na czas około 2 godzin. Resztę masła kroimy na małe kosteczki i wkładamy do miski, po czym ugniatamy z niego gładką masę. Masło wkładamy między dwie warstwy folii spożywczej. Rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta o grubości około 2 cm i wstawiamy do lodówki. Stół lekko sypiemy mąką i wyciągamy ciasto z lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na kwadratowy placek o grubości około 2 cm. Środek powinien zostać grubszy niż boki wałkowanego ciasta. Na środek ciasta rozkładamy schłodzone masło , tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta. Rogi ciasta zagniatamy nad masłem, tak by z ciasta powstała koperta, tak by podczas wałkowania nie wydostało się na zewnątrz masło. Ciasto wałkujemy na prostokąt o długości 3 razy większej niż szerokość ciasta. Ciasto składamy na trzy części, tworząc prostokąt. Wstawiamy ciasto do lodówki na około 2 godziny.

Ciasto po wyciągnięciu z lodówki i obracamy o około 90°C, ponownie wałkujemy na prostokąt. Składamy na trzy części i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Po wyciągnięciu toczymy wałek w jednym kierunku, rozwałkowujemy po czym składamy ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiamy je do lodówki na około 2 godziny. Warto pamiętać by za każdym razem obsypywać stół mąką, by ciasto w trakcie wałkowania nie kleiło się. Jeśli któreś z kolejnych etapów wałkowania ciasta wypadnie nocną porą, proszę zostawić to na rano i następnego dnia dokończyć kolejne etapy. Z ciastem nic się nie stanie, ani nie będzie to miało żadnego wpływu na jego jakość. Tuż przed pieczeniem ciasto należy rozwałkować na grubość około 4 mm. Pieczemy w 200°C przez około 15 minut.

Co dodać do ciasta francuskiego i z czym je przygotować?

Do ciasta francuskiego można dodać wszystko co nadaje się do pieczenia w piekarniku. Ciasto francuskie przygotowujemy w odpowiedniej formie o odpowiedniej grubości. Zostawiamy w dużym płacie, kroimy na kwadraty, które zawiniemy lub długie prostokąty które można zwinąć. Z ciastem francuskim można robić wszystko gdyż jego konsystencja jest elastyczna i pozwala na użycie odrobiny fantazji. Ciasto francuskie może być zawijane, składane, zagniatane, rolowane, plecione i co tylko jeszcze przyjdzie ci do głowy.

Co można dodać do ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie możemy robić na różne sposoby, w zależności od upodobań, jest ono uniwersalne. Do wyboru mamy ciasto francuskie z serem, ciasto francuskie ze szpinakiem, ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą, ciasto francuskie z kurczakiem, ciasto francuskie na słodko - z dżemem, powidłami, owocami (surowymi czy suszonymi), ciasto francuskie z bakaliami, ciasto francuskie z rybą, jajkami, ciasto francuskie z parówkami, mięsem mielonym, ciasto francuskie z warzywami - do wyboru, do koloru!

W wielu książkach kulinarnych, bądź też w Internecie można spotkać wszelkiego rodzaju przepisy z użyciem ciasta francuskiego. Jednak nie trzeba być mistrzem ani też zawodowym kucharzem aby wymyślić taki przepis. Pomyśl co lubisz najbardziej i wsadź w ciasto francuskie, tworząc swoje własne dzieło, którym będziesz mogła się pochwalić przed bliskimi.

Komentarze: