Ciasto krówka

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Kto nie lubi słodkości? Myślę, że każdy z nas od czasu do czasu ma ochotę na pyszne ciacho i kawkę. Ileż to jest tych słodkości, które przypadły nam do gustu. Co powiecie na przepis na ciasto krówkę?

Ciasto krówka na biszkoptach

Składniki:

Biszkopt

– 5 jaj, – ¾ szklanki cukru, – 5 łyżek mąki krupczatki, – 10 dag orzechów, – Łyżka proszku do pieczenia,

Krem

– Mleczko w puszce skondensowane słodzone, – Masło, – Cukier puder, – Polewa krówka, – 20-30 dag krówek,

– Margaryna.

Sposób przygotowania:
Białka jajek ubijamy na sztywno z cukrem po czym dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. Dodajemy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, po czym pieczemy w 180°C około 40 min. Gotowy biszkopt, chłodzimy i przekrawamy na 3 części. Masło ucieramy do białości z cukrem pudrem, dodając po łyżce kremu i dwóch łyżek mielonych orzechów. By uzyskać polewę margarynę rozpuszczamy w garnku z krówkami. Przekładamy biszkopt kremem krówkowym i polewamy z wierzchu polewą krówkową. Posypujemy orzechami do dekoracji. Możemy też zrobić ciasto krówka na herbatnikach czy na krakersach. Smacznego!

Was this helpful?

0 / 0