Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Ciasto truskawkowe, już ślinka leci na samą myśl. Kto nie lubi ciast, a najlepsze są te ze świeżych owoców, czyż nie? Ciasto truskawkowe można przygotować na wiele sposobów, na różnym podkładzie oraz z wybranymi dodatkami. Tak naprawdę wszystko zależy od naszych chęci, pomysłów i dostępnych składników. Oto kilka pomysłów na ciasto truskawkowe.

Ciasto truskawkowe na zimno

Składniki:
- 1kg truskawek świeżych,
- 2 opakowania ulubionej galaretki truskawkowej,
- 0,5 szklanki śmietany słodkiej,
- 500g ciastek biszkoptowych.

Sposób przygotowania:
Miksujemy ciasteczka biszkoptowe, które będą spodem ciasta. Wykładamy je do okrągłej blachy, którą wcześniej wykładamy pergaminem. Truskawki obieramy i myjemy dokładnie, a następnie miksujemy. Pozostawiamy około 6-8 truskawek do dekoracji ciasta. Po zmiksowaniu truskawki przecieramy przez sito. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z wcześniej przetartymi truskawkami i układamy masę na spód ciasta. Przygotowujemy galaretkę i lekko przestudzoną wylewamy na ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez około 180minut. Pozostałe truskawki przekrajamy i dekorujemy wierzch ciasta. Smacznego!

Ciasto truskawkowe na biszkopcie

Składniki:

BISZKOPT
- 1,5 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 8 jaj,
- łyżeczka proszku do pieczenia.

KREM
- 0,5 litra mleka,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki budyniu śmietankowego,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- Masło np. extra,
- Truskawki,
- 3 galaretki truskawkowe.

Sposób przygotowania:
Zacznijmy od biszkoptu. Ucieramy żółtka z cukrem pudrem, osobno ubijamy pianę z białek i dodajemy do żółtka z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i lekko mieszając dodajemy stopniowo do reszty. Wylewamy gotowe ciasto na blachę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. W czasie gdy ciasto cię piecze przechodzimy do kremu. Mleko, mąkę i budyń gotujemy na krem. Następnie studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem i powoli dodajemy do kremu. Ucieramy na puszysta masę. Biszkopt studzimy i wykładamy kremem. Na wierzch układamy truskawki, które zalejemy przestudzoną galaretką. Galaretkę najlepiej rozrobić w litrze wody 3 opakowania galaretki.

Ciasto truskawkowe z kruszonką

Składniki:
- Około 800g truskawek,
- 200g masła miękkiego,
- 200g cukru pudru,
- 4 jaja,
- 250g mąki,
- Łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki do kruszonki:
- 150g mąki,
- 75g masła,
- 75g cukru.

Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Przygotowujemy okrągła blachę o średnicy 24cm, którą smarujemy uprzednio masłem. Na patelni rozpuszczamy na małym ogniu masło, dodajemy stopniowo cukier i mąkę, całość mieszamy dokładnie i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, około 8-10minut. Ucieramy dodając po jednym jajku, najlepiej w odstępach około 3 minut. Następnie dodajemy po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy na małych obrotach, do momentu połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy, a na jego wierzchu układamy truskawki. Posypujemy z góry kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 70 minut . Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze:
BOŻENA 2012-04-13 18:00:03

BARDZO LUBIĘ TRUSKAWKI MUSZĘ SPRÓBOWAĆ WYGLĄDA PYSZNIE

LUCYNA SZADKOWSKA Z ŁO 2012-04-16 13:24:36

BOŻENKO DZIĘKUJĘ ZA WSPANIAŁE PRZEPISY PORADY OGRODOWE, I ZA TO , ŻE JESTEŚ MOIM PRZYJACIELEM Z NK.