Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Faworki, czyli inaczej chrust, to ciasteczka, które najczęściej przygotowuje się w czasie karnawału, a w szczególności w Tłusty Czwartek. Ich przygotowanie jest dość czasochłonne, lecz z pewnością raz na jakiś czas warto się pokusić o ich przyrządzenie. Można poprosić o pomoc w kuchni dzieci, którym mnóstwo frajdy sprawia wywijanie ciasta i przewlekanie go przez dziurkę. Trzeba przyznać, ze faworki kruche nie są niestety daniem dietetycznym, ale z drugiej strony który dobry deser taki jest?

Faworki - przepis

Do przygotowania faworków potrzebne nam będą następujące składniki:
- 20 dag mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- szczypta soli,
- 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka spirytusu,
- 0,5 kilograma tłuszczu do smażenia (najlepszy będzie smalec),
- 10dag cukru pudru do posypania chrustu,
- cukier waniliowy
- bibułka lub ręcznik papierowy do odsączenia usmażonych faworków z nadmiaru tłuszczu.

Kiedy już wszystkie składniki mamy przygotowane, możemy przystąpić do przygotowywania tych wybornych ciastek. Na samym początku należy przesiać mąkę. Wiele osób o tym zapomina, a ten prosty zabieg sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste a przez to smaczniejsze. Do mąki należy następnie dodać śmietanę i uformować kopczyk, do środka którego wlewamy żółtka, wsypujemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość trzeba teraz bardzo dokładnie wymieszać, aby ciasto było jednolite i gładkie. Powinno ono mieć konsystencję ciasta na kluski. Następnie dzielimy je na kilka porcji i rozwałkowujemy kolejno każdą partię. Ważne jest, aby jak najmniej podsypywać ciasto mąką, by nie stwardniało.

Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy nożem lub radełkiem paski o szerokości trzech i długości piętnastu centymetrów. W środku każdego paseczka wykonujemy wzdłuż cięcie o długości około 6 centymetrów i przewijamy przez otwór jeden koniec naszego faworka. Postępujemy tak, aż ciasto się skończy. Chruściki smażymy w głębokim, mocno rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłocisty kolor. Do przewracania można użyć łyżki cedzakowej lub szpikulca – jak komu wygodniej. Gotowe faworki wykładamy na ręcznik papierowy, odsączamy i przekładamy na talerz. Kiedy już ostygną, posypujemy je cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. Bardzo dekoracyjnie będą się one prezentować, jeśli ułożymy je w piramidkę na okrągłym szklanym półmisku.

Przyjęło się, aby podawać faworki jako samodzielny deser, jednak można popuścić nieco wodze fantazji i poeksperymentować z dodatkami do ciasta. Jako że chrust jest kruchy i delikatny w smaku, doskonale komponują się z nim świeże owoce (w szczególności maliny i truskawki) oraz krem chantilly, czyli „po naszemu” bita śmietana z dodatkiem wanilii. Oczywiście także tradycyjne propozycje podania doskonale się sprawdzają, więc śmiało możemy podać gościom świeże, pachnące ciastka z aromatyczna kawą oraz herbatą z konfiturami. Możemy także zrobić faworki z piwem, faworki drożdżowe. Faworki zazwyczaj znikają z talerza w czasie krótszym niż pół godziny. Nie sposób się oprzeć tym kruchym, delikatnym ciastkom.

Komentarze: