Przepisy

Chcąc wypowiadać się na temat pysznych dań w galarecie, należy na samym początku powiedzieć, czy sama galareta jest. Przede wszystkim galaretka to wyrób spożywczy o galaretowatej konsystencji, który powstaje dzięki właściwościom żelującym żelatyny, pektyny, jak również i agaru. Zawsze jest on podawany na zimo, ze względu na to, że w temperaturze pokojowej lub wyższej, po prostu by się roztopił.

Galaretki dzielą się na słodkie i słone. O tych słodkich, można było pisać dużo i jeszcze więcej. Warto jednak zwrócić uwagę na galaretę słoną, z której można wykonać wiele drobiowych przysmaków. Taką galaretkę, zwie się inaczej auszpikiem lub galartem. Przygotuje się ją z wywaru mięsnego z dodatkiem żelatyny i bardzo często też warzyw. Drób, który wykorzystujemy do takiej galarety, jest najpierw gotowany z duża ilością przypraw, a następnie przestudzany. Taki galart podaje się najczęściej na zimne bufety. Jest to więc właściwie wywar mięsny zaprawiony żelatyną, pektyną lub agarem. Osoby, które choć w małym stopniu znają się na gotowaniu, potrafią w sposób wręcz idealny przyrządzić tego typu dania. Oczywiście obok drobiu, można wykorzystać rybę, schabowy, nóżki wieprzowe, czy też po prostu same warzywa.

Od osoby, która takie dania przygotowuje zależy, co zaleje galaretką. Może to być galaretka drobiowa z jajkiem, galaretka drobiowa Dukana, galaretka drobiowa z żelatyną, galaretka drobiowa bez żelatyny, galaretka drobiowa z warzywami. Z takich zimnych, galaretowatych potraw można przyrządzić mistrzowskie dania, które zarówno będę wspaniałe smakowały, jak również i będę niezwykle pięknie się prezentowały. Galaretę drobiową robi się na różnego rodzaju imprezy, zabawy i ważne wydarzenia. Również w sklepach można kupić podłużną, okrągłą galaretę, w której znajduje się drób z warzywami. Zazwyczaj taki rodzaj pokarmu oblewa się octem, by móc wydobyć głębszy smak tego typu dania. Patrząc na wiele zdjęć w Internecie, na których znajdują się różnorodne galarety drobiowe, można zobaczyć, że nawet z kawałka mięsa i żelatyny można stworzyć prawdziwe dzieło sztuki. Odpowiednie ułożenie daje możliwość stworzenia dzieła, które potem aż szkoda jeść.

Wykonanie takiej potrawy wcale nie jest zbyt trudne i nie wymaga wielkich zdolności. Postępując według zasad tworzenia żelatyny, w prosty sposób można stworzyć coś pięknego pod względem estetycznym, jak również i coś co będzie ucztą dla podniebienia. Z galarety można wytworzyć różnorodnie wyglądające potrawy, które powinny znaleźć się na każdym polskim stole. Taka galareta drobiowa, czy to kupowana w sklepie, czy też przyrządzana samemu, zawsze smakuje wyśmienicie i wybornie. Galaretka drobiowa ma ok 130 kcal w 100 gramach.

Co jakiś czas, zamiast stale powtarzających się dań, można wykonać tego typu pyszności, obok których nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Ugotowane mięso z kurczaka, trochę warzyw i przypraw, do tego zalanie żelatyną i wstawienie do lodówki. Nic więcej nie jest potrzebne. Kiedy żelatyna zgęstnieje i będzie miała stałą konsystencję, wystarczy polać ją octem, a następnie w doborowym towarzystwie ją zjeść. Często przepisy na takie galarety przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Jeśli ktoś jeszcze tego nie potrafi zrobić, warto zapytać swoje mamy lub babcie w jaki sposób należy to wykonać, by smakowało tak wybornie, jak w domu rodzinnym. Tego każdy jest w stanie się nauczyć, gdyż to bardzo prosty przepis, który można w jedną chwilę zrobić samemu. Warto więc się uczyć, warto zdobywać nowe przepisy i warto samemu w kuchni próbować, by nasza dieta nie była nudna, monotonna i nieciekawa. Prostymi sposobami można przygotować naprawdę coś wyjątkowego!

Komentarze: