Garam masala to nieodzowny element wedyjskiej sztuki kulinarnej. Składa się z prażonych przypraw, które zaraz po prażeniu są drobno mielone. W ten sposób przygotowanej mieszanki używa się na koniec gotowania. Garam masala pochodzi z Indii, krainy przypraw wszelkiego rodzaju. Garam masala należy do najsłynniejszych mieszanek przypraw w Indiach.
Garam masala – skład
W skład garam masali wchodzi:
- Kmin rzymski,
- Kolendra,
- Czarny pieprz,
- Kardamon,
- Liść laurowy,
- Goździki,
- Cynamon,
- Gałka muszkatołowa,
- Chili.
Garam oznacza gorący lub rozgrzewający, masala zaś oznacza mieszankę przypraw. Kucharze indyjscy stworzyli tak wiele przepisów z użyciem tej mieszanki, ile rejonów liczą Indie, każdy połączył ją w inny sposób, według własnych pomysłów.
Garam masala – przepisy
Garam masala tradycyjna
Składniki:
– 1 łyżka kulek czarnego pieprzu, – ¼ szklanki nasion kolendry, – ½ szklanki goździków, – 1 łyżeczka nasion zielonego kardamonu, – 2,5 cm laski cynamonu.
Sposób przygotowania:
Patelnię o grubym dnie mocno rozgrzej. Wrzuć pieprz i smaż cały czas mieszając na suchej patelni przez 3-4 minuty. Pieprz przełóż do miski, po czym całą czynność powtórz z pozostałymi przyprawami. Zmiel przyprawy za pomocą młynka do kawy lub dokładnie zmiażdż w moździerzu. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, po czym przełóż do szczelnego naczynia. Przechowuj w ciemnych, chłodnym miejscu nie dłużej niż 2 miesiące.
Garam masala z Kerali
Składniki:
– 50g nasion zielonego kardamonu, – 50g cynamonu, – 50g goździków, – 1 gałka muszkatołowa, – 100g nasion kopru włoskiego, – 5g mace, – 50g anyżu.
Sposób przygotowania:
Przyprawy kolejno upraż na suchej patelni (poza gałką muszkatołową i mace), tak jak opisano powyżej, po czym zmiel na proszek, ostudź, przełóż do szczelnego naczynia. Przechowuj w ciemnych, chłodnym miejscu nie dłużej niż 2 miesiące.
Garam masala z Pendżabu
Składniki:
– ½ szklanki kuminu, – 2 łyżki nasion kolendry, – 5cm laski cynamonu, – 1 łyżeczka nasion zielonego kardamonu, – 1 łyżeczka nasion brązowego kardamonu, – 2 łyżeczki goździków, – 1/8 gałki muszkatołowej, – 2 płatki mace, – 1 łyżka czarnego pieprzu (w całości), – 2 gwiazdki anyżu, – 4 liście laurowe.
Sposób przygotowania:
Przyprawy kolejno upraż na suchej patelni (poza gałką muszkatołową i mace), tak jak opisano powyżej, po czym zmiel na proszek, ostudź, przełóż do szczelnego naczynia. Przechowuj w ciemnych, chłodnym miejscu nie dłużej niż 2 miesiące.
Garam masala z Kaszmiru
Składniki:
– 1/4 szklanki czarnego kuminu, – 2-3 liście laurowe, połamane, – 2 łyżeczki nasion zielonego kardamonu, – 2 łyżeczki nasion brązowego kardamonu, – 1 łyżka czarnego pieprzu (w całości), – 2 łyżeczki goździków, – 1 łyżka nasion kopru włoskiego, – 1 łyżeczka skruszonej mace, – 5cm laski cynamonu, – 1/8 gałki muszkatołowej, – 1/2 łyżeczki kozieradki.
Sposób przygotowania:
Przyprawy kolejno upraż na suchej patelni (poza gałką muszkatołowa i mace), tak jak opisano powyżej, po czym zmiel na proszek, ostudź, przełóż do szczelnego naczynia. Przechowuj w ciemnych, chłodnym miejscu nie dłużej niż 2 miesiące.
Was this helpful?
0 / 0