Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Garam masala to nieodzowny element wedyjskiej sztuki kulinarnej. Składa się z prażonych przypraw, które zaraz po prażeniu są drobno mielone. W ten sposób przygotowanej mieszanki używa się na koniec gotowania. Garam masala pochodzi z Indii, krainy przypraw wszelkiego rodzaju. Garam masala należy do najsłynniejszych mieszanek przypraw w Indiach.

Garam masala - skład

W skład garam masali wchodzi:
○ Kmin rzymski,
○ Kolendra,
○ Czarny pieprz,
○ Kardamon,
○ Liść laurowy,
○ Goździki,
○ Cynamon,
○ Gałka muszkatołowa,
○ Chili.

Garam oznacza gorący lub rozgrzewający, masala zaś oznacza mieszankę przypraw. Kucharze indyjscy stworzyli tak wiele przepisów z użyciem tej mieszanki, ile rejonów liczą Indie, każdy połączył ją w inny sposób, według własnych pomysłów.

Garam masala - przepisy

Garam masala tradycyjna

Składniki:
- 1 łyżka kulek czarnego pieprzu,
- ¼ szklanki nasion kolendry,
- ½ szklanki goździków,
- 1 łyżeczka nasion zielonego kardamonu,
- 2,5 cm laski cynamonu.

Sposób przygotowania:
Patelnię o grubym dnie mocno rozgrzej. Wrzuć pieprz i smaż cały czas mieszając na suchej patelni przez 3-4 minuty. Pieprz przełóż do miski, po czym całą czynność powtórz z pozostałymi przyprawami. Zmiel przyprawy za pomocą młynka do kawy lub dokładnie zmiażdż w moździerzu. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, po czym przełóż do szczelnego naczynia. Przechowuj w ciemnych, chłodnym miejscu nie dłużej niż 2 miesiące.

Garam masala z Kerali

Składniki:
- 50g nasion zielonego kardamonu,
- 50g cynamonu,
- 50g goździków,
- 1 gałka muszkatołowa,
- 100g nasion kopru włoskiego,
- 5g mace,
- 50g anyżu.

Sposób przygotowania:
Przyprawy kolejno upraż na suchej patelni (poza gałką muszkatołową i mace), tak jak opisano powyżej, po czym zmiel na proszek, ostudź, przełóż do szczelnego naczynia. Przechowuj w ciemnych, chłodnym miejscu nie dłużej niż 2 miesiące.

Garam masala z Pendżabu

Składniki:
- ½ szklanki kuminu,
- 2 łyżki nasion kolendry,
- 5cm laski cynamonu,
- 1 łyżeczka nasion zielonego kardamonu,
- 1 łyżeczka nasion brązowego kardamonu,
- 2 łyżeczki goździków,
- 1/8 gałki muszkatołowej,
- 2 płatki mace,
- 1 łyżka czarnego pieprzu (w całości),
- 2 gwiazdki anyżu,
- 4 liście laurowe.

Sposób przygotowania:
Przyprawy kolejno upraż na suchej patelni (poza gałką muszkatołową i mace), tak jak opisano powyżej, po czym zmiel na proszek, ostudź, przełóż do szczelnego naczynia. Przechowuj w ciemnych, chłodnym miejscu nie dłużej niż 2 miesiące.

Garam masala z Kaszmiru

Składniki:
- 1/4 szklanki czarnego kuminu,
- 2-3 liście laurowe, połamane,
- 2 łyżeczki nasion zielonego kardamonu,
- 2 łyżeczki nasion brązowego kardamonu,
- 1 łyżka czarnego pieprzu (w całości),
- 2 łyżeczki goździków,
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego,
- 1 łyżeczka skruszonej mace,
- 5cm laski cynamonu,
- 1/8 gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki kozieradki.

Sposób przygotowania:
Przyprawy kolejno upraż na suchej patelni (poza gałką muszkatołowa i mace), tak jak opisano powyżej, po czym zmiel na proszek, ostudź, przełóż do szczelnego naczynia. Przechowuj w ciemnych, chłodnym miejscu nie dłużej niż 2 miesiące.

Komentarze: