Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Grzyby marynowane to nic innego jak grzyby w occie. Skład wywaru grzybowego jest zazwyczaj podobny, to co zmieniamy to rodzaj grzyba, który chcemy zamarynować.

Grzyby marynowane - przepis

Szybki i łatwy przepis na grzyby marynowane

Składniki:
-1 kg maślaków (lub innych grzybów),
-4 szklanki wody,
-1 szklanka octu,
-cukier (według uznania),
-pieprz,
-sól,
-3 ziarenka ziela angielskiego,
-2 listki laurowe,
-1 łyżeczka gorczycy,
-1 cebula.

Sposób przygotowania:
Maślaki, bądź inne grzyby w zależności od tego jakie posiadamy należy umyć, obrać i pokroić, a następnie ugotować.
Wywar: Wodę, ocet, cukier, pieprz, sól, ziele angielskie, listki laurowe, gorczycę zagotować i do gotującego się wywaru dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gotować ok. 15 minut. Grzyby powkładać w słoiki i zalać gorącym wywarem, następnie zakręcić i pasteryzować 30 minut.

Grzyby marynowane - zastosowanie

Grzyby marynowane możemy stosować jako świetny dodatek do śledzi, mięs, sałatek (zwłaszcza jarzynowej), lub do tatara. Idealnie nadają się także na zupy, sosy, farsze i jako dodatek do jajecznicy.

Grzyby marynowane w ciąży

Nie ma żadnych przeciwwskazań, co do spożywania grzybów w czasie ciąży. Jeśli są one z wiadomego źródła i oczywiście nie są trujące. Należy je więc dokładnie przyrządzić.

Grzyby marynowane a zdrowie

Jest wiele opinii na temat wartości odżywczej grzybów. Niektórzy dietetycy twierdzą, że dostarczają one tylko i wyłącznie smaku i aromatu. Ale są też tacy, którzy przypisują im zdrowotne walory. Grzyby przede wszystkim składają się z wody, dlatego są niskokaloryczne, dobre dla odchudzających się. Trzeba jednak pamiętać, że są także ciężkostrawne, a to za sprawą budulca  - chityny, wielocukru o strukturze chemicznej podobnej do celulozy, czyli błonnika. Chityny nie rozpuszczają kwasy żołądkowe, dlatego grzyby najpierw długo zalegają w żołądku, a następnie tylko przechodzą przez nasz układ pokarmowy.  Dostarczają nam niewielkich ilości soli mineralnych, zależnie od tego, czy ściółka, na jakiej rosną, jest bogata w minerały.

Oprócz tego zawierają witaminę A w postaci karotenu (najwięcej mają jej kurki - dlatego są pomarańczowe), a także znaczne ilości witamin B1 i B2. Pozostałe witaminy, w tym C, występują w śladowych ilościach. Grzyby są także źródłem białka (pośredniego między białkiem zwierzęcym a roślinnym).
Trwają spory, do jakiego stopnia nasz organizm jest w stanie to białko strawić. Według niektórych, badaczy najwięcej strawnego białka zawierają prawdziwki i pieczarki. Warto też wiedzieć, że w młodych grzybach jest go o wiele więcej niż w starych.

Grzyby marynowane - kalorie

Grzyby marynowane mają od 23-29 kcal w 100 gramach.

Komentarze:
Janusz 2012-10-31 20:08:48

jak długo grzyby marynowane nadają się do spożycia

ala 2014-05-29 15:37:27

cukier wg uznania... fajny przepis dla kogoś, kto robi grzybki po raz pierwszy jak ja... czyli cukru łyżka lub szklanka...