Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Czym jest owoc guanabana? Charakterystyka, wygląd, smak

Owoc guanabana to flaszowiec miękkociernisty. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Antyli. Jest to małe drzewo, rosnące do wysokości 5 metrów, przystosowane do typowo gorącego klimatu. Kwitnie przez cały rok, a  jego owoce dojrzewają w każdym miesiącu. Są one bardzo duże (do 3 kilogramów), nerkowatego kształtu, pokryte zieloną skórką. Miąższ owoców jest śnieżnobiały, niejednolity, zawiera jakby ciągnące się pasma delikatnej tkanki, z licznymi czarnymi nasionami. Smak guanabany jest bardzo oryginalny, słodkawo-kwaśny, przypominający krem poziomkowo-ananasowy. 

Guanabana - zastosowanie

Jego owoce spożywane są na surowo. Można je jednak również wykorzystać do sporządzania orzeźwiającego napojów wieloowocowych, lodów, sałatek owocowych i innych deserów.  Stosuje się je na orzeźwiające soki i w preparatach odstraszających owady. Kora ma właściwości antybakteryjne i przeciwwrzodowe.

Guanabana - jak go jeść?

Owoc można spożywać na surowo, po obraniu ze skórki. Jednak również będzie doskonały jako dodatek do deserów, sałatek bądź lodów. Można podać go w formie napoju, który doskonale orzeźwi w upalne dni. Doskonale smakuje obrany ze skórki, miąższ zaś wymieszany z mlekiem i cukrem, schłodzony z lodami. Ticos polewają owoce guanabana lokalnym piwem w celu uzyskania pożywnego koktajlu.

Guanabana - składniki odżywcze

Owoc ten jest bogaty w witaminę Bi C. Owoce te doskonale wzmagają mleko u matek karmiących. Liście tego owocu są zaś używane w celu wzmagania systemu immunologicznego. Kora owocu guanabana ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwwrzodowe. Indianie z liści tego owocu gotowali wywary w celu leczenia kataru, przeziębienia zaś utartymi nasionami zwalczali pasożyty. Olejem z wyciśniętych i niedojrzałych jeszcze owoców guanabana leczyli reumatyzm i artretyzm. Ponoć był również doskonałym lekiem na biegunkę gdy został zmieszany z mlekiem i słodkimi bananami.

Niestety są bardzo rzadko spotykane w Polsce.

Komentarze: