Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Imbir to wieloletnia roślina zielona bez której spora liczba ludzi na kuli ziemskiej nie wyobraża sobie ,życia i przygotowywania różnych specjałów w kuchni. Ma liczne zalety które trudno przecenić. Roślina ta pochodzi z tropikalnych terenów Azji gdzie nadal jest uprawiana. Znaczne plantacje znajdują się również w krajach Azji południowo-wschodniej w Ameryce Łacińskiej, Afryce oraz Australii.

Wartości odżywcze imbiru

Wartości odżywcze – imbir to roślina która zawiera wiele składników odżywczych niezwykle istotnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. 100 gram tego produktu zawiera: 0,7 g tłuszczu, 1,4 białka, 8,7g węglowodanów, 20 mg wapnia, 45 mg fosforu, 7 mg żelaza, 387 mg potasu oraz witaminy tj: 4 mg witaminy C oraz witaminy B1 i B2. Ponadto 3% olejków eterycznych oraz 87g wody.

Kaloryczność imbiru

Zbawiennie działanie imbiru w celach zbicia wagi jest dość dyskusyjne. Znani naukowcy dzielą się na jego zwolenników i tych którzy podważają jego właściwości odchudzające. Faktem jest jednak, iż korzenie imbiru zawierają niewiele tłuszczu bo zaledwie 0,7g w 100 g świeżego imbiru, ponadto ma zbawienne działanie dla układu trawiennego. Olejek zawarty w kłączu (3%) pobudza wydzielanie soku żołądkowego i śliny, działa żółciopędnie i rozkurczowo i skutecznie przeciwdziała wzdęciom.

Wskazania i zastosowanie imbiru

Ta niezwykła roślina znalazła swoje miejsce nie tylko w kuchni jak również wykorzystywania jest w medycynie i kosmetologii. Wskazana jest w leczeniu wielu dręczących nas często dolegliwościach tj: wymioty, nudności, choroba lokomocyjna, bóle menstruacyjne, bóle reumatyczne, biegunki, nie strawności i zatruciach pokarmowych, jak również kaszlu z białą wydzieliną.

Jego niezaprzeczalną zaletą jest jego działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne. Imbir poprawia koncentracje, polepsza krążenie krwi, zmniejsza zlepianie płytek krwi, pomaga walczyć z migrenami i towarzyszącymi im mdłościami. W kuchni imbir wykorzystywany jest pod wieloma postaciami. To wspaniały dodatek do zup,sosów, ciasteczek korzennych, mięs zwłaszcza wieprzowiny. Często dodaje się go jako dodatek do kawy, herbaty i alkoholi.

Imbir w kosmetyce

W kosmetyce wykorzystywany jest w produkcji kosmetyków. Obecny w imbirze olejek imbirowy świetnie nadaje się do produkcji kremów ujędrniających, wyszczuplających i antycellulitowych.

Komentarze:
Ramsey 2013-04-13 20:53:53

Gratuluje za artykuł.