Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Przychodzą niezapowiedziani goście, a nie masz pomysłu na przekąski? Z pewnością są w twojej lodówce jajka i kilka różnych smakołyków. Spokojnie, nie będziemy robić jajecznicy, lecz faszerowane jajka na wiele zaskakująco ciekawych pomysłów.

Co to są jaja faszerowane?

Jaja ugotowane i obrane ze skorupki, przekrawamy od góry do dołu na równe połowy. Wyciągamy ugotowane żółtko i zastępujemy wymyślonym farszem. W niektórych pomysłach odcinana jest górna cześć jajka, którą odkłada się do użycia innego dania. Oto ciekawe przepisy na faszerowane jajka.

Jajka faszerowane wędzonym łososiem

Składniki:
- 4 jajka,
- 80g łososia wędzonego (koniecznie bez ości),
- 4 łyżeczki majonezu,
- 2 łyżeczki kawioru wasali o smaku chrzanu,
- 4 gałązki tymianku,
- świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo około 7 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy gotowe jajka i zalewamy zimną wodą by nie poparzyć rąk podczas obierania. Obieramy jaja ze skorupek i kładziemy na deskę do krojenia. Wycinamy górną część z jajek i wycięte żółtko odkładamy do osobnej miseczki, a białko z górnej części można odłożyć do innego dania. Jajka przekładamy na talerz. W wycięte otwory wkładamy po łyżeczce majonezu. Łososia siekamy w drobną kosteczkę. Jeśli łosoś ma skórę należy ją uprzednio usunąć, by została sama miękka część. Łososia dodajemy do miseczki z wyciętym żółtkiem z jajek, po czym dokładnie wymieszać. Gotowy farsz ułożyć na otworach jajek na majonezie. Na wierzch po 0,5 łyżeczki kawioru wasali z alg morskich i dekorujemy delikatnie tymiankiem. Posypujemy delikatnie zmielonym pieprzem. Pamiętajmy jednak by nie solić, gdyż łososi wędzony sam w sobie jest słonawy. Poleca się podawać z grzankami. Smacznego!

Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:
- Jaja ugotowane na twardo,
- Tuńczyk w oliwie (z puszki),
- Świeża rukola,
- Majonez,
- Sól,
- Pieprz,
- Liście sałaty,
- Pomidorki koktajlowe,
- Orzeszki pinii.

Przygotowanie:
Jajka ugotowane na twardo obieramy i przekrawamy na pół. Wyciągamy delikatnie żółtka i wkładamy do osobnego naczynia. Dodajemy odsączonego tuńczyka od oliwy, posiekaną rukolę i delikatnie mieszamy. Składników staramy się dodawać równomiernie. Doprawiamy całość solą, pieprzem i majonezem. Farsz układamy w wyciętych białkach jajek i gotowe układamy na liściach sałaty. Dekorujemy jajko plasterkiem pomidorka koktajlowego, odrobiną majonezu i kilkoma orzeszkami pinii. Jeśli nie posiadasz w domu rukoli, doskonale zastąpi ją szczypiorek lub bazylia.

Jajka faszerowane z szynką parmeńską

Składniki:
- 4 jajka,
- 4 plastry szynki parmeńskiej,
- 8 gałązek świeżego tymianku,
- 4 łyżeczki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- Sól,
- Pieprz najlepiej świeżo zmielony,
- Grzanki lub świeże pieczywo.

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo około 7 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy gotowe jajka i zalewamy zimną wodą by nie poparzyć rąk podczas obierania. Obieramy jaja ze skorupek i przycinamy kawałeczek jajka na jednym końcu, tak by można było je na tej części postawić. Z drugiej strony również ścinamy kawałek jajka (około 1/3) razem z kawałeczkiem żółtka. Żółtka ścięte pokruszyć, białko nie będzie nam potrzebne, można je więc zachować do innego użytku. Na desce rozkładamy plastry szynki, które składamy wzdłuż na pół. Na szynkę kładziemy po dwie gałązki tymianku, a następnie jajka, które owijamy delikatnie szynka. Gotowe, owinięte jajka układamy na talerzu, stawiając na przyciętych końcach. Na wierzch jajka kładziemy łyżeczkę majonezu z musztardą i posypujemy pokruszonym żółtkiem. Doprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Zaleca się podawać z pieczywem lub świeżymi grzankami. SMACZNEGO!

Faszerowanych jaj jest bardzo dużo, gdyż wyobraźnia ludzka bywa bardzo bujna. Stworzono więc wiele pomysłów na jaja faszerowane, poza powyższymi najbardziej popularne są również:
- jajka faszerowane z krewetkami i kolendrą,
- jajka faszerowane z przyprawami,
- jajka faszerowane z musem z awokado i szpinaku,
- jajka faszerowane z kozim serem i dekoracją z kraba i rzeżuchy,
- jajka faszerowane z kolendrą i migdałami,
- jajka faszerowane z majonezem bazyliowym i rzeżuchą,
- jajka faszerowane z sałatką z awokado,
- jajka faszerowane pieczarkami,
- jajka faszerowane anchois

Komentarze: