Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Twój dom

Jak umyć przypalony garnek?

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Nie ma chyba osoby, która eksperymentując w kuchni nie spaliłaby czy przynajmniej przypaliła garnka czy czajnika. Nie zawsze warto wyrzucać sprzęt kuchenny. Często warto skorzystać ze starych domowych i ekologicznych sposobów walki ze spalenizną i jej przykrym zapachem.


• Jednym ze sposobów przywrócenia do życia spalonego garnka jest jego namoczenie (woda z solą) pozostawieniu garnka na 12 godzin a następnie „wyszorowaniu” go przy użyciu popiołu. To tani, ekologiczny, sprawdzony i skuteczny sposób.
• Kolejny skuteczny sposób wykorzystuje znaną od wieków sól. Garnek należy zasypać solą, dolać do niego ciepłej wody tak by powstała papka. Następnie należy go odstawić na kilkanaście godzin. Po tym czasie powinien dać się wyczyścić. Jeśli jednak spalenizna nie chce ustąpić warto dosypać jeszcze trochę soli dolać wody i gotową przez kilka minut pilnując aby woda się nie wygotowała. Spalenizna nie ma szans.
• Równie skuteczna choć o mocniejszym działaniu jest soda. Działamy jak w przypadku soli. Uwaga metoda ta nie służy jednak naczyniom aluminiowym.
• Kolejny sposób wykorzystuje ocet. Do garnka wlewamy wodę dolewamy do niej ¾ szklanki octu i 3-4 łyżek soli zagotowujemy i odstawiamy na noc. Rano spalenizna nie ma szans.
• Kolejna receptura na pozbycie się spalenizny wykorzystuje ziarna ryżu. Wsypujemy ryz zalewamy garnek z ryżem woda i gotujemy. Gotowe
• Dobrym czyściwem spalonych garnków okazuje się być również piasek. Przy jego pomocy czyścimy garnek.
• Tak popularna cola po zagotowaniu jej w garnku jest niezwykle skuteczna w walce nie tylko ze rdzą ale również spalenizną.

Mniej ekologicznymi sposobami wykorzystywanymi w walce ze spalonymi garnkami i naczyniami jest proszek do prania i vanish. Vanish należy rozcieńczyć z dużą ilością wody i gotować przez kilkanaście minut. Jeśli spaliliście naczynie teflonowe wystrzegajcie się tej metody. Bo nie pomoże a zaszkodzi. Podobnie postępujemy w przypadku proszku do prania.

Aby jednak nie być zmuszonym do stosowania tych różnych skutecznych sposobów warto podczas gotowania nie tracić głowy i kontrolować co się dzieje w naszej kuchni.

Komentarze: