Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Czubajka kania zwana przez grzybiarzy „sową” to gatunek grzyba, który należy do rodziny pieczarkowatych. Czubajka kania to grzyb dostępny w lasach na całym terenie Polski w okresie od lipca do listopada. Czubajka kania jest grzybem jadalnym w całości oraz uważanym za bardzo smaczny. Jedyną częścią grzyba, która może być nie smaczna, to plamki, które w smaku są gorzkawe.

Jak przyrządzać kanię?

Czubajka kania najczęściej przyrządzana jest w formie kotleta bądź smażone same kapelusze z chlebem. Młodych grzybów nie powinno się zjadać gdyż często można je pomylić z muchomorami. By zbierać grzyby czubajki kani należy bardzo dobrze znać te odmianę grzyba, gdyż pomyłka z trującym muchomorem sromotnikowym może być śmiertelna.

Kania smażona

Składniki:
- 6 kani,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju z ziaren lub słonecznikowego,
- 3 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- 0,5 szklanki bułki tartej,
- pieprz,
- sól.

Sposób przygotowania:
Kanie należy dokładnie obejrzeć czy na pewno nie zostały pomylone z muchomorem sromotnikowym. Czyścimy je dokładnie, odcinamy ogonki i myjemy pod bieżącą wodą, delikatnie starając się by nie uszkodzić. By osuszyć je z nadmiaru wody układamy kapelusze na papierze. Grzybki posypujemy solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Kanie obtaczamy z obu stron w mące, jajku oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło połączone z olejem i smażymy z obu stron przez około 3 minuty. Odsączamy z tłuszczu podobnie jak z wody, na papierze.

Jak podawać kanię?

Kania jest bardzo smaczna w smaku. Można ją podawać z sałatką pomidorową lub innymi warzywami, grzankami lub zajadać zupełnie same.

Komentarze: