Przepisy

Kasza jaglana choć dziś mało obecna na Polskich stołach, dawniej bywała jednym z podstawowych produktów w domach naszych przodków. Jest najzdrowszą odmianą kaszy i choć znana jest od setek, tysięcy lat, tak naprawdę jest dziś zapomniana. Z czego powstaje kasza jaglana? Uzyskuje się ją z obłuskanych ziaren prosa. Dostępna jest w sklepach zaopatrzonych w zdrową żywność lub bazarach.

Kasza jaglana - właściwości

Kasza jaglana ma same zalety, jest:
• lekkostrawna,
• odżywcza,
• zawiera w swoim składzie krzemionkę,
• ma leczniczy wpływ na stawy,
• korzystnie wpływa na wygląd skóry,
• poprawia budowę paznokcia,
• wzmacnia włosy,
• poprawia przemianę materii,
• ułatwia odchudzanie,
• zawiera witaminy grupy B,
• obfituje w lecytynę,
• obfituje w substancje mineralne,
• zawiera witaminę E,
• jest bogatym źródłem witamin,
• nie zawiera glutenu,
• nie uczula,
• jest doskonała dla dzieci,

Kasza jaglana doskonale wpływa na organizm i wzmacnia go. Polecana przy chorobach żołądkowych, przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, jelit lub nerek.

Kasza jaglana na obiad

Kaszę jaglaną można podawać jako pojedyncze danie. Kaszę można delikatnie doprawić do smaku, na słodko cukrem lub na słono solą. Będzie ciekawym zestawieniem również z krupnikiem, ciepłym mlekiem lub innym rodzajem kaszy.

Kasza jaglana - jak gotować?

Kaszę jaglaną należy dobrze wypłukać. Można to zrobić pod bieżącą wodą na drobnym sicie lub płukać wielokrotnie w naczyniu. Kaszę wrzucamy do wrzątku (wrzątku powinno być 2 razy więcej w garnku niż kaszy) lekko solonego oraz z dodatkiem 1 łyżki masła. Kasze gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Gotowa kasza powinna pochłonąć cały płyn z garnka, jeśli tak się nie stało i jest twardawa wstawiamy ja na kolejne 20 minut do piekarnika pod przykryciem.

Komentarze:
rolnik z pomorza 2012-02-08 18:45:49

nie rozumiem dlaczego odchodzi sie od tak prostych i jednocześnie dobrych dań. Tyle mówi sie teraz o zdrowym zywieniu i ekologii, a proso to własnie zdrowie i ekologia. W rolnictwie zapomniano juz o uprawie tego zboża, niedługo będzie znane tylko z obrazkow.

Wojciech jak wyżej. 2012-02-14 21:23:37

Wychowywałem się na kaszy jaglanej. Spożywała ją prawie codziennie cała 7-mio osobowa rodzina. Gotowano ją najczęścoej na mleku. Zarówno dzieci jak i dorośli byli zdrowi i wyglądali niczym okazy czerstwości. Dziś w 80-tym roku życia jadamy ją wraz z żoną /lekarzem/ wkazygodniu. Wojciech z Warszawy 2012-02-14.

Halina 2013-03-27 16:39:12

Halina ja zainteresowałam się kaszą po programie w telewizji i gotuje jemy z mężem i bardzo nam smakuje robię z bananem,na mleku z jabłkiem.

jemar 2013-05-27 16:55:23

niezbyt zgadzam sie z iloscia wody do gotowania kaszy jaglanej ,uzywam kasze do salaty na zimno ze spora iloscia warzyw/1 szk. kaszy, 1,25 szk. wody wtedy jest sypka,-gzrsc naciny z pietruszki /posiekac drobno ,posolic skropic sokiem z cytryny, papryki w roznych kolorach ,cebula,dudki lub/i/ szczypior .posolic ,podlac lekko dobrym olejem,odstawic na ok. 1h. zimna kasze polaczyc z warzywami dodac ew. oleju lub majonezu, przyprawic do smaku. trzyma dlugo i uczucie lekkosci po zjedzeniu.

jadwiga z Kwidzyna 2013-06-06 18:58:42

właśnie ugotowałam kaszę jaglaną na wodzie z dodatkiem odrobiny masła. Ponieważ mam chore nerki i trzustkę zaczynam jeść tę kaszę na różne sposoby i z różnymi dodatkami,ale zupełnie bez soli- smakuje dobrze i czekam jak zareaguje mój organizm . Pozdrawiam .

miłośniczka kasz 2014-03-26 17:52:22

uwielbiam tą kaszę ,jest smaczna na rózne sposoby przyrządzenia