Gotowanie i wypieki

Kawior, cóż to takiego? Wielu z nas nigdy nie miało go w ustach, jednak często o nim słyszymy oglądając w telewizji bogatego pochodzenia dania. Kawior najczęściej podawany w filmach na dworach królewskich, bądź w bogatych rezydencjach, na co dzień rzadko spotykany wśród prostych ludzi. Dlaczego? Czy jest niedostępny, drogi, a może zwyczajnie boimy się go użyć, bo z czym to się je?

Kawior to nic innego jak solona ikra ryb jesiotrowatych. Kawior ma wiele odmian, a mianowicie występuje kawior czarny, czerwony, rosyjski lub norweski, w zależności od pochodzenia (ryby). Często kawiorem nazywa się również jajka ślimaków, co jest bardzo popularne we Francji.

Kawior - historia

Kawior najszybciej znany był w Rosji, już od XII w. rybacy podawali kawior dla Iwana IV, który na stałe wprowadził zarówno kawior jak i jesiotra do kremlowskiego jadłospisu. Z początku kawior był przyczyną monopolu państwowego, centrum przemysłu rybnego, które przetrwało do dzisiejszych czasów, ulokowano w Astrachaniu. To właśnie Rosję symbolizuje kawior. Głównym źródłem kawioru były jesiotry z Morza Kaspijskiego, przez co o mały włos nie doszło do ich wyginięcia. Dziś największym producentem kawioru są Stany Zjednoczone, które w przeciągu roku produkują go około 4500kg.

Kawior - jak podawać i jak jeść?

Choć dziś form podawania kawioru jest bardzo wiele, jednym z najpopularniejszych jest kawior schłodzony z tostami i masłem. Kawioru nie powinno się rozsmarowywać na pieczywie, a jedynie na niego nakładać. Do czarnego kawioru często jako dodatek podaje się koniak lub zimna wódkę, choć wiele osób chwali sobie również wino lub szampana.

Kawior - wartości odżywcze

W 100g kawioru zawarte jest około 200mg sodu oraz 90mg fosforu. Wartość kaloryczna to około 280kcal, zaś w czerwonym kawiorze 270kcal.

Kawior - zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Kawior nie tylko lubiany jest w kuchni, również swe zastosowanie znalazł w kosmetyce. Dzięki dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i amoniaków, produkty na bazie kawioru przyśpieszają odnowę komórek oraz umożliwiają wnikanie w głąb skóry białek oraz enzymów. Zwiększa się także w dużej mierze przyswajanie witaminy A, pomagającej w pobudzaniu naskórka do odnowy. Zawarty w nim fosfor odżywia i wzmacnia znacznie skórę. Mikroelementy nawilżają skórę, zaś fosfolipidy przeciwdziałają parowaniu wody ze skóry. Dzięki temu skóra jest gładsza oraz bardziej elastyczna. Kawior dostarcza skórze witamin A, E oraz D, dzięki czemu zwalnia proces starzenia.

Komentarze:
Szlachta z Wrocławia 2012-09-09 19:18:51

A my to dzisiaj na bogato. Kawior to u nas codziennie w lodówce. My nie prości, lecz burżuazja, co to jada ikrę na kolację. Dzisiaj ikrę podamy z suchym chlebem, bo mama mówi że z tostami to dzisiaj nie.

Malgorzata 2012-09-23 11:52:12

ja nie pochodze z zadnej szlachty i jem kawior czarny ,czerwony i bialy kilka razy na dzien. czyli lepiej jem od ciebie wielka szlachcianko, pozatym inne dania jem tylko ekologiczne tez oddycham swiezym, lesnym, morskim powietrzem gdyz nie mieszkam w tej ubogiej Polsce tak jak ty

rodzina Wiśniewskich 2012-12-08 19:25:23

kochani...jest XXI wiek i u nas w rodzinie kawioru się nie je.My kawiorem się nacieramy.

Rodzina hrabiów de TVN 2013-03-19 19:34:28

Jest już druga dekada XXI wieku. Kawiorem naciera się nasza służba.

Arystokacja Wrocław 2013-08-14 12:50:15

i ja mam dzisiaj kawior swojski, tyle że z kaszą gryczaną świeżo po biciu świni, zrobię na grillu ba tak lubię najbardziej a co?!

burzuazja z krakowa 2014-01-13 16:01:09

A ja polecam kawior ze swini, moj dziadek zawsze po zakoleniu wieprzka robi kawior. Bardzo smaczny polecam

kasia 2014-05-27 02:16:38

Wstyd mi !

Szlachcic 2014-06-08 17:26:10

Kawior tylko z szampanem .Jak Franz w Psach.

iwona 2014-09-21 16:33:59

Szkoda tylko , że jest taki drogi .