Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Kiełbasa wiejska jest jedną z najbardziej popularnych kiełbas i z pewnością najbardziej lubianych. Nadaje się do spożycia na wiele sposobów przy wielu okazjach. Można ja wykonać domowym sposobem lub zakupić w dowolnym sklepie mięsnym.

Kiełbasa wiejska - do czego pasuje najlepiej?

Kiełbasę wiejską można spożyć:
• na gorąco z pieczywem lub innymi dodatkami,
• na zimno do kanapek lub jako przekąska,
• do koreczków,
• jako dodatek do ciepłych potraw,
• na Wielkanoc,
• w słoiku,
• suszoną,
• wędzoną,
• pieczoną na grillu,
• z wszelkimi dodatkami.

Kiełbasa wiejska - przepis

Kiełbasa wiejska - skład:
- około 10kg chudego mięsa,
- 2,5 kg słoniny,
- 150g soli,
- 10g ziela angielskiego,
- około 8 ząbków czosnku,
- 40 g pieprzu.

Sposób przygotowania kiełbasy wiejskiej
Chude mięso oraz słoninę należy drobno pokroić i razem połączyć. Dodać przyprawy i całość dokładnie wymieszać w taki sposób by się nie posklejało mięso gdyż może w ten sposób stwardnieć. Jelita napełniamy gotowym wyrobem z mięsa i zawieszamy w przewiewnym miejscu gdzie występuje odpowiednia temperatura. Po upływie 2-3 dni należy kiełbasę wędzić przez kilka następnych dni zimnym dymem.

Kiełbasa wiejska - kalorie

Kiełbasa wiejska w 100g zawiera około 295 kcal.

Komentarze: