Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Sos koperkowy to bardzo dobry dodatek do wielu rodzajów dań. Najlepiej smakują z nim jajka, młode ziemniaczki, dania drobiowe, rybne. Sos koperkowy do ryby to chyba najlepszy dodatek. Specyficzny smak koperku doskonale wzbogaca smak dań. Trzeba pamiętać, żeby koperku nie gotować zbyt długo, gdyż traci on wówczas swój niepowtarzalny smak i aromat.

Koper to roślina, która zawiera najwięcej soli mineralnych spośród warzyw ogrodowych. Ma bardzo dużo wapnia, żelaza, fosforu i witaminy A, E, K, B. Koper ma bardzo dobroczynny wpływ na układ pokarmowy i oddechowy, dzięki niemu pobudzane jest wydzielanie soków trawiennych oraz śluzu. Równie dobry wpływ ma koperek na kobiety karmiące (działa mlekopędnie). Ponadto stwierdzono także jego właściwości uspokajające, szczególnie polecany jest dzieciom oraz osobom starszym. Dlatego warto jak najczęściej sięgać po koper w różnej formie, czy to dodawany do ziemniaków pod koniec gotowania, czy w formie smacznych sosów.

Sos koperkowy - przepis

Sos koperkowy w swej podstawowej formie jest bardzo łatwy do zrobienia.

Potrzebne będą:

- pęczek świeżego kopru,
- dwie kostki bulionowe warzywne,
- gęsta śmietana,
- mąka,
- pieprz i sól.

Przygotowanie:

Koperek siekamy drobniutko, zagotowujemy wodę z kostkami bulionowymi. Wrzucamy koper do otrzymanego wywaru i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy pieprz i sól. Całość zagęszczamy śmietaną rozmieszaną z wodą i mąką. Wszystkie składniki dajemy „na oko”, w zależności o ilości osób przy stole i naszych upodobań. Taki sos koperkowy idealnie nadaje się do jajek, do ziemniaków, do pulpetów czy do sałatek.

Smacznego!

Komentarze:
Malgosia 2013-04-29 11:56:34

Pycha :)

Ewa Siemce 2013-08-15 12:17:51

właśnie robie ale juz czuję, że jest pyszne :)

goska 2014-05-27 11:20:54

bardzo proste ismczne