Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Kotlety sojowe są doskonałą propozycją dla tych, którzy tradycyjne, tłuste i – co tu ukrywać – niezdrowe potrawy chcą modyfikować w taki sposób, by zyskały wartościowe składniki odżywcze. Kotlety z soi stanowią doskonałą alternatywę dla znanych wszystkim mielonych. Choć początkowo danie to cieszyło się uznaniem jedynie wśród jaroszy, o tyle z biegiem czasu jego walory smakowe i odżywcze zostały docenione przez „mięsożerców”.

Kotlety sojowe - przepis

Do przygotowania kotletów sojowych
musimy przygotować dwie szklanki soi, sześć ząbków czosnku, jedną dużą cebulę, bułkę tartą, pięć grahamek lub innych bułek, jeden i ćwierć litra gorącej wody, cztery czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej, dwie łyżeczki mąki pełnoziarnistej oraz olej słonecznikowy i sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Soję musimy namoczyć przez noc, aby była miękka, następnie gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła, aż całkowicie zmięknie. Zajmuje to mniej więcej godzinę. Soję odcedzamy i przesuszamy przez maszynkę do mięsa razem z zalanymi gorącą wodą i odciśniętymi grahamkami. Mieszamy dokładnie całość i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Łączymy z pozostałymi składnikami i formujemy kotleciki, które smażymy na oleju słonecznikowym lub pieczemy w piekarniku. Jeśli decydujemy się na ten drugi sposób przygotowania, musimy pamiętać, by na każdym kotleciku położyć cząstkę masła lub margaryny. Dzięki temu nie wysuszą się i będą chrupiące. Smak soi, jeśli nie jesteśmy do niego przyzwyczajeni, może się nam wydawać nijaki. Niektórzy mówią wręcz, ze kotlety sojowa smakują jak papier. Tajemnica tkwi w odpowiednim doprawieniu.

Aby nadać im intensywny smak, możemy użyć ulubionych przypraw, takich jak rozgniecione w moździerzu ziarna kolendry lub odrobina pomidorowej salsy (wystarczy połączyć obrane ze skórki, pokrojone w drobną kosteczkę i odsączone pomidory z łyżką oliwy, świeżą lub suszoną bazylią, solą ziołową i odrobiną pieprzu). Istnieje wiele sposobów, by uatrakcyjnić to danie. Można przyrządzić kotlety sojowe po grecku, kotlety sojowe w sosie.

Kotlety sojowe w proszku

Dodatki do kotletów sojowych są takie same, jak w przypadku tradycyjnych mielonych, czyli: kasza, ziemniaki, frytki lub puree ziemniaczane oraz różnego rodzaju sałatki, sałaty i surówki. Mnóstwo inspiracji znajdziemy także w książkach kucharskich z przepisami wegetariańskimi oraz na stronach internetowych, na których zgromadzone są receptury na dania jarskie. Na rynku dostępne są kotlety sojowe w proszku, jednak wielbiciele dobrej kuchni powinni trzymać się od takich wynalazków jak najdalej.

Kotlety sojowe - wartość odżywcza

Nic nie jest w stanie dorównać daniom domowym, wykonanym ze świeżych składników, tym bardziej, że przygotowanie takich kotletów naprawdę nie jest skomplikowane. Soję można wykorzystać również do przygotowania krokietów, wystarczy dodać do niej zmielony ser oraz ziemniaki w odpowiednich proporcjach. Warto wprowadzić ten składnik do swej kuchni, ponieważ jest niezwykle bogaty w różne składniki odżywcze. Równie dobrze sprawdzi się w zapiekankach, zupach i innych daniach obiadowych oraz kolacyjnych.

Komentarze: