Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Wiedzieliście, że kotlety nie muszą być zrobione z mięsa? Jedliście kiedyś kotlety z kapusty? Mnie też wydawało się to dziwne ale okazuje się, że to nie tylko możliwe ale i bardzo smaczne.

Kotlety z kapusty

Składniki:
- mała główka kapusty,
- jajko,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- mąka,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.

Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy w ćwiartki i gotujemy. Kiedy będzie gotowa odcedzamy, przekręcamy przez maszynkę i wyciskamy. Do zmielonej kapusty dodajemy jajko, trochę soli, pieprzu oraz nieco mąki. Cebulkę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na masełku, gotową dodajemy do pozostałych składników. Z wyrobionej masy kształtujemy małe kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Gotowe kotleciki smażymy na małym ogniu z obu stron na rumiano. Podajemy z ziemniaczkami i surówką.

Kotlety z kapusty białej po wiejsku

Składniki:
- 800g białej kapusty,
- 600g kostki sojowej,
- 12 łyżek stołowych bułki tartej,
- Łyżka oleju,
- 1 jajko,
- 40g chrzanu,
- Sól,
- Pieprz,
- Czosnek,
- Majeranek.

Sposób przygotowania:
Kapustę oczyszczamy i obieramy z uszkodzonych liści. Dokładnie płuczemy i dzielimy na cztery części. Głąb wyciągamy. Zalewamy wrzątkiem z sola i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Gotową odcedzamy, odciskamy dokładnie i mielimy z ugotowaną wcześniej kostką sojową. Mieszamy z jakiem i 4 łyżkami bułki tartej oraz startym chrzanem. Doprawiamy według uznania. Z gotowej masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron na jasnożółty kolor. W ten sposób przygotowane kotleciki można podawać z ziemniaczkami, ostrymi sosami lub surówkami.

Takie kotlety możemy zrobić na wiele sposobów. Można przyrządzić kotlety z kapusty pekińskiej, włoskiej, kiszonej. Dobre są także kotlety z kapusty z pieczarkami, kotlety z kapusty z mięsem mielonym czy z ryżem.

Komentarze: