Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Kotlety z warzyw są bardzo popularne pośród osób dbających o zdrowy tryb życia, stosujących dietę wegetariańską. Kotlety z warzyw takich jak kalafior, brokuły czy ziemniaki są nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe, wprowadzają do codziennego menu odrobinę nowości i urozmaicenia. Kotlety z tego typu warzyw doskonale smakują podane z różnego rodzaju sosami, z frytkami, z ryżem, z mięsem i innego typu dodatkami jak ser. Z pewnością polubicie tego typu kotleciki i zaczną częściej gościć na waszych stołach.

Kotlety z warzyw - przepisy

Kotlety z kalafiora

Składniki:
- Kalafior w całości,
- Mała cebula,
- Jajko,
- 3 łyżki kaszki manny,
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej,
- 0,5 łyżeczki natki pietruszki,
- Sól,
- 2 mandarynki,
- Majonez,
- Bułka tarta,
- Olej.

Sposób przygotowania:
Kalafior gotujemy, odciskamy wodę i sok. Ta czynność jest bardzo ważna, gdyż niedokładne odciśnięcie może spowodować rozpadanie się kotletów podczas smażenia. Cebulkę drobno siekamy i dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do masy kalafiorowej. Dokładnie wyrabiamy. Masa kalafiorowa powinna mieć konsystencję jak na kotlety z mięsa mielonego. Gdyby nie, to dodajemy jeszcze trochę kaszy manny. Formujemy owalne kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Dekorujemy plastrami mandarynki i kleksami majonezu.

Kotlety z ziemniaków

Składniki:
- 6 ziemniaków,
- Jajko,
- Bułka tarta,
- Olej do smażenia,
- Sól,
- Pieprz,
- Natka pietruszki.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić. Kiedy ziemniaki przestygną należy je starannie utłuc lub zmielić w maszynce – ja używam tłuczka, bo mniej zmywania. Pokroić natkę i dodać do ziemniaków, wbić jajko i wymieszać całość. Doprawić pieprzem. Uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

Kotlety z brokułów

Składniki:
- 2 brokuły,
- 3 duże cebule,
- Łyżka otrębów pszennych,
- 2 łyżki kaszy manny,
- Bułka tarta,
- Sól,
- Pieprz.

Sposób przygotowania:
Brokuły myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane brokuły zmiksować. Cebulę pokroić i podsmażyć. Następnie wymieszać z brokułami, dodać otręby i kaszę manną, przyprawić i dodać tyle bułki tartej by masa dała się formować w kotlety. Kotleciki, najlepiej niewielkie formować mokra ręką i obtaczać w bułce tartej, smażyć na oleju.

Komentarze:
ania 2014-10-12 15:54:20

muszę przyznać, że kotleciki z kalafiora są znakomite!