Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Kremówka zwana inaczej napoleonką lub kremówką papieską jest znana na całym świecie. Tak naprawdę to nic nadzwyczajnego, to ciasto składające się z ciasta francuskiego, przekładanego kremem budyniowym i posypane z wierzchu cukrem pudrem. W Wadowicach kremówki są zwane papieskimi, we Wrocławiu napoleonki, w Krakowie ciastko z bladoróżowym kremem z białek. Smaczna jest także kremówka toffi, kremówka francuska. Jak każde łakocie, kremówki zawierają sporo kalorii.

Kremówka papieska - przepis

Składniki:
- 40 dag mąki,
- kostka masła,
- 15 dag cukru,
- 15 samych żółtek,
- 1 całe jajko,
- Cukier waniliowy,
- Litr mleka,
- Ocet,
- Woda.

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie - mąkę, masło, całe jajko, łyżkę octu i dwie łyżki wody, mieszamy dokładnie ze sobą do momentu otrzymania jednolitej masy bez grudek. Gotową masę odstawiamy na 60 minut w misce pod przykryciem. Po upływie czasu rozwałkujemy ciasto z lekko rozsmarowanym masłem i delikatnie podsypywać mąką. Następnie ciasto składamy w kwadrat i wałkujemy. Gdy wałkowane ciasto dojdzie do momentu wyrobienia dzielimy je na dwie połowy i pieczemy w temperaturze 180°C.

Masa budyniowa - potrzebne będą żółtka, cukier, mleko, kostka masła, szklanka mąki i 3-5 łyżeczek cukru waniliowego (około pół opakowania). Żółtka jajek ucieramy z cukrem waniliowym i dodajemy mleko po czym dokładnie mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy mąkę i kontynuujemy mieszanie całości masy. Pozostałe mleko gotujemy i mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Mieszamy przez około 4 minuty, gotując na małym ogniu. Gotową masę studzimy, dodajemy masło i ucieramy całą masę. Gotową kładziemy na jedna z części ciasta francuskiego (ostudzonego po pieczeniu), drugą połową przykrywamy. Gotowe kremówki posypujemy cukrem pudrem i schładzamy przed podaniem. Smacznego!

Komentarze:
Barbara 2017-09-02 08:11:53

Dobrze ale ile tych żółtek do masy...