Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Krokiety ziemniaczane

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Krokiety to jedna z tych potraw, które dają ogromne pole do popisu przygotowującej je osobie. Możliwości ich przyrządzenia jest bardzo wiele i są doskonałą propozycja kulinarną na wiele okazji. Bez dobrego krokieta nie obejdzie się żadne wesele, komunia czy przyjęcie sylwestrowe. Łatwość ich przygotowania i doskonały smak czynią je wręcz uniwersalną potrawą, która można zaserwować równie dobrze na obiad jak i kolację. Choć pod nazwą krokiety najczęściej serwowane są naleśniki nadziewane różnego rodzaju farszem, obtoczone w panierce i podsmażone, to istnieje jeszcze jeden, zapomniany już przepis na krokiety - krokiety ziemniaczane. Postaramy się go przypomnieć, gdyż wart jest tego, by go wypróbować. Zabieramy się zatem do pracy.

Krokiety ziemniaczane z twarogiem

Musimy przygotować następujące produkty:
- trzydzieści dag białego sera półtłustego,
- dwadzieścia dag ziemniaków,
- około dziesięć dag mąki pszennej,
- jedną średniej wielkości cebulę,
- dwa świeże jajka,
- sól, pieprz
- dziesięć dag tłuszczu (najlepiej masła lub dobrej margaryny)
- bułka tarta.

Oprócz tego będziemy potrzebować soli i świeżo zmielonego pieprzu a także przygotowanego wcześniej sosu koperkowego, szczypiorkowego lub pieczarkowego.

Ziemniaki gotujemy w łupinach i gdy już ostygną, obieramy ze skórki. Ser musimy dokładnie odcisnąć, by ciasto nie było zbyt wilgotne, a następnie przepuścić przez maszynkę lub praskę razem z ziemniakami. Obraną cebulkę drobno siekamy i rumienimy na masełku na złoty kolor. Żółtka rozcieramy z trzema dag masła a następnie dodajemy do masy serowo-ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy razem z rumianą cebulką. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy trzech i długości ośmiu centymetrów po czy obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym masełku aż kluseczki uzyskają złocisty kolor. Układamy je w piramidkę i podajemy z surówkami i sosem. Doskonała propozycja zarówno na letni, jak i zimowy obiad lub kolację. Dobrze wyrobione ciasto ma fantastyczną, puszystą i elastyczną konsystencję, przypominającą nieco leniwe pierogi. Możemy równie dobrze podawać je z mięsem i surówkami, wtedy posiłek będzie jeszcze bardziej sycący i bogaty w witaminy i substancje odżywcze. Takie krokiety doskonale smakują także na drugi dzień, odsmażane na maśle lub odgrzewane w piekarniku. Nie martwmy się więc, gdy zostanie nam kilka porcji.

Jeśli nie jesteśmy przekonani do tej wersji krokietów, możemy zawsze przygotować je w cieście naleśnikowym i z różnymi rodzajami farszu. Największym wzięciem cieszą się zawsze te nadziewane mielonym, ugotowanym wcześniej mięsem drobiowym z dodatkiem soli, pieprzu i zrumienionej cebulki, choć nie mniej smaczne są krokiety ze szpinakiem i kozim serem oraz krokiety warzywne. Możemy do nich włożyć cokolwiek nam się podoba, ponieważ ciasto naleśnikowe ma neutralny, delikatny smak i doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, w tym także słodkimi. Warto eksperymentować i próbować ciągle nowych rzeczy. Dzięki temu nasze codzienne posiłki będą bardziej urozmaicone i ciekawsze. Ciekawym wariantem tej potrawy są także krokiety ziemniaczane z pieczarkami, krokiety ziemniaczane z mięsem, krokiety ziemniaczane z orzechami, krokiety ziemniaczane z jajkiem, krokiety ziemniaczane z szynką. Jest duże pole manewru.

Komentarze:
magdalena z sosnowca 2012-08-08 12:03:49

bardzo dziekuje za ten przepis krokieciki se pyszne z sosem i miesem idealne na niedzielny obiad polecam rowniez ciemne tarte kluski slaskie zrobione i ugotowane dzien wczesniej a na nastepny dzien pociac w plasterki i odsmazyc na oliwie z oliwek polecam pyszne.