Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Ksylitol - cukier brzozowy

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

Ksylitol jest to odmiana cukru pochodzenia naturalnego, które pobiera się najczęściej z drzewa brzozy. Przeznaczony szczególnie dla cukrzyków, osób chorych na grzybicę lub odchudzających się.

Ksylitol - właściwości

Cukier brzozowy jest równie słodki jak cukier biały, jednak zawiera aż o 40% mniej kalorii. Czym się różni od białego cukru jeśli nie smakiem?

Z pewnością właściwościami, a mianowicie:
- nie fermentuje w przewodzie pokarmowym,
- może być stosowany w wysokich temperaturach,
- zawiera mniej kalorii,
- może być stosowany przez diabetyków,
- zalecany przy chorobach dziąseł lub próchnicy zębów,
- stymuluje wydzielanie śluzu,
- wskazany przy zapaleniu ucha środkowego,
- przeciwdziała powstawaniu bakterii gnilnych,
- wskazany przy infekcji dróg oddechowych,
- likwiduje niemiły zapach z ust,
- zalecany przy nadkwasocie żołądka.

Ksylitol - zalety

1. Zapobiega próchnicy.
2. Wskazany przy profilaktyce osteoporozy.
3. Zwalcza bakterie, które są przyczyną wrzodów żołądka.
4. Ma połowę mniej kalorii niż biały cukier.
5. Może być stosowany w formie aerozolu lub kropli.
6. Bezpieczny dla diabetyków.
7. Likwiduje niemiły zapach z ust.
8. Pomaga w dbaniu o zęby i dziąsła.

Ksylitol - wartości odżywcze

• Zawiera w 100g około 240kcal.
• W 100g zawiera około 25% węglowodanów.

Ksylitol - wady

- Zawiera w swoim składzie aspartam.
- Temperatura posiłków z cukrem brzozowym nie może przekraczać 100°C.
- Cena cukru jest o wiele większa niż cena cukru białego.

Ksylitol - cena

- 250g w cenie około 13zl,
- 500g w cenie około 23zł,
- 1kg w cenie około 42zł,
- 2kg w cenie około 80zł,
- 5kg w cenie około 190zł.

Komentarze:
sl 2015-12-09 23:21:48

Od kiedy to ksylitol zawiera aspartam ???

Japan 2016-02-03 07:46:36

Pewnie chiński