Kuchnie świata

Kuchnia japońska - charakterystyka

Kuchnia japońska charakteryzuje się przede wszystkim rybami, które są jadane także w postaci surowej. Popularne są także owoce morza w tym wodorosty i warzywa. Powodzeniem cieszą się również zupy, gotowane bezpośrednio na stole w specjalnym garnku, kiedyś podgrzewanym drzewnym węglem. Obecnie przy pomocy gazu.

Sposób jedzenia i nakrycie stołu

Japończycy jedzą pałeczkami. Przy nakrywaniu stołu po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem z prawej zupę. Pałeczki są położone równolegle przed konsumującym. Zupę popija się prosto z miseczki, do innych talerzy sięgając pałeczkami. Przed spożyciem zawsze mówi się smacznego, a po - dziękuję.

Kuchnia japońska - potrawy

Dania japońskie dzielą się ze względu na ich pochodzenie, oraz ze względu na sposób przygotowywania. Wśród rodzajów dań według sposobu przygotowywania wyróżnia się:

• Nanasumorno – Dania serwowane na surowo.
• Nikomono – Potrawy gotowane.
• Teppanyaki – Dania z grilla.
• Yakimono – Dania rybne, owoce morza, mięso i drób pieczone na ruszcie.
• Agemono – Posiłki smażone, bądź frytowane w głębokim oleju.
• Tsukemono – Japońskie pikle, rzeczy marynowane.
• Sumorono – Sałatki z ryb, warzyw, oraz owoców morza.
• Gohanmono – Potrawy z ryżu.
• Sushi – Najpopularniejsze danie japońskie z ryżu, ryb, oraz nori, czyli jadalnych wodorostów.

Kuchnia japońska - przepisy

Misoshiru – japońska zupa rybna

Składniki:
- 1,5 litra wywaru z ryby, bądź kurczaka,
- 18 małych perłowych cebulek,
- 1 por pokrojony w cienkie paseczki,
- 1 rzepa pokrojona w kostkę,
- 625 g pędów bambusa,
- 230 g tofu pokrojonego w kosteczkę,
- 170 g wysuszonego mięsa z tuńczyka, startego.

Sposób przyrządzania:
Wywar wlać do dużego garnka. Dodać cebulę, por i rzepę, zagotować wszystko. Gotować do momentu ,aż rzepa stanie się miękka. Dodać pędy bambusa, tofu i tuńczyka. Dusić przez 5 minut. Podawać bardzo gorące. Ważne : Suszony tuńczyk dostępny w sklepach z importowanymi towarami.

Sushi Nori

Składniki:
- 4 arkusze nori,
- 1 filiżanka brązowego ryżu,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 1 łyżeczka mirinu (słodka przyprawa o 14% zawartości alkoholu),
- 2 łyżki majonezu sojowego,
- 200 g surowego tuńczyka,
- 1 awokado,
- 2 dymki,
- Wasabi (chrzan japoński),
- 1/3 filiżanki tamari (japoński sos sojowy),
- 1 łyżeczka oleju sezamowego.

Sposób przyrządzania:
Tuńczyka pokroić w cienkie paski. Ugotować ryż. Uformować kulki. Dodać wasabi i majonez sojowy. Układać ryż na wodorostach. Dodać awokado i dymkę. Dołożyć tuńczyka. Zwinąć sushi. Wymieszać sos sojowy, ocet, tamari i olej sezamowy. 

Sałatka z makaronem, tofu i wodorostami

Składniki:
- Pół paczki gryczanego makaronu,
- ¼ pokrojonej w zapałkę rzodkiewki japońskiej,
- ½ marchewki pokrojonej w zapałkę,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- ½ filiżanki wędzonego tofu pokrojonego w zapałkę,
- 1 łyżka namoczonych wodorostów arame,
- ½ filiżanki tamari ( japoński sos sojowy),
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki mirinu ( słodka japońska przyprawa),
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 3 łyżki zmielonych ziaren sezamu,
- ½ łyżka kiełków japońskiej rzodkwi,
- 1 poszatkowany arkusz nori.

Sposób przyrządzania: Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Odcedzić arame, zachowując płyn. Wymieszać rzodkiew, marchew, tofu, makaron i arame. Wymieszać płyn z arame, tamari, octem, mirin, olejem sezamowym i mielonym sezamem. Skropić sałatkę. Posypać kiełkami i nori. 

Omlet japoński

Składniki:
- 1 jajko,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oleju z dyni,
- Kilka kropli sosu sojowego,
- ½ małego chili,
- Bazylia,
- 1 pęczek natki pietruszki.

Sposób przyrządzania:
Zioła posiekać. Jajka wymieszać w naczyniu starając się nie robić baniek powietrza (nie odrywać widelca od dna). Połączyć z ziołami i resztą składników. Na rozgrzaną patelnię wlać cienką warstwę masy, smażyć na małym ogniu do ścięcia całości tak, by spód się nie rumienił. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zawijać omlet w plaski rulon, odsunąć go na brzeg patelni, a na odsłoniętą część patelni wlać następną warstwę masy. Podawać z mieszanymi sałatami, kiełkami i pomidorkami koktajlowymi. 

Komentarze: