Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Kugel, co to takiego? Jak wielu z Was zna tę potrawę? No cóż - kugel w Polsce jest dość mało znany, a jeśli już występuje to zazwyczaj pod nazwą rejbak lub kugiel.
Kugel to danie żydowskie występujące jako danie tradycyjne. W jego skład wchodzą ziemniaki i cebulka pieczone razem w piecu. Strasznie proste i tanie danie. W polskiej kuchni lub litewskiej do składu dodawane są też mięsa np. żeberka wieprzowe, skwarki lub mięso z kaczki. Potrawa jest dość czasochłonna, co jest jej największym minusem, z tego względu rzadko występuje na naszych stołach, należymy do ludzi żyjących w ciągłym pośpiechu, nie mających zbyt wiele czasu na gotowanie.

Kugel - przepisy

Kugel ziemniaczany

Składniki:
- 8 ziemniaków,
- 0,5kg mięsa np. wołowego,
- Duża cebula,
- Sól,
- Pieprz.

Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce na małych oczkach. Mięso kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i ścieramy na tarce jak ziemniaki. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce i przyprawiamy do smaku. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią gotową masę. Piekarnik rozgrzewamy do 250°C. Kugel pieczemy około 90 minut.

Kugel z makaronem i rodzynkami

Składniki:
- 450g makaronu wstążki,
- 4 łyżki tłuszczu kurzego,
- 4 jajka,
- 50g cukru,
- 1 szklanka śmietany,
- 450g sera białego,
- 500g jabłek,
- 50g rodzynek,
- Szczypta cynamonu,
- Szczypta goździków.

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie wkładamy do miski, dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy. Biały ser rozcieramy dokładnie ze śmietaną. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy ponownie. Tłuszczem smarujemy naczynie żaroodporne i wkładamy do niego masę z makaronu. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy około 60 minut na złoty kolor.

Kugel z kurczakiem

Składniki:
- Około kilograma ziemniaków,
- 4 jajka,
- 3 wędzone udka kurczaka,
- Cebula,
- Łyżka musztardy,
- Sól,
- Pieprz,
- Gałka muszkatołowa,
- Masło,
- Bułka tarta.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i myjemy, po czym miksujemy w malakserze. Wcześniej warto pokroić je na drobniejsze kawałki. Odciskamy dokładnie nadmiar wody na ręczniku papierowym. Do ziemniaków dodajemy jajka i cebulkę, musztardę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, co dokładnie mieszamy mikserem. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta. Wykładamy połowę masy. Układamy na masę kurczaka w kawałkach i przykrywamy drugą częścią masy ziemniaczanej. Pieczemy około 45 min w temperaturze 200°C, do momentu zarumienienia.

Komentarze:
zosia 2014-09-10 10:45:20

nie prubowalam ale mysle zrobic`