Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Czym jest owoc kumkwat?

Owoc kumkwat to rodzaj małego drzewka z rodziny rutowatych. Wywodzi się z Chin. Owoce tych drzew są zaliczane do cytrusowych. Uprawiane jako rośliny ozdobne w ogrodach lub na podwórkach (patiach). Owoce mogą być spożywane ze skórką i w całości. Występują także na Korfu w Grecji i Ameryce Północnej.

Kumkwat - wygląd

Jest to mały owoc, przypominający miniaturową pomarańczę. Kształtem owalny lub kulisty, ma gładką i cienką skórkę, a jego miąższ składa się - podobnie jak w pomarańczy - z kilku cząstek. W każdej cząstce znajdują się pestki.

Dojrzałe owoce kumkwat można przechowywać do pięciu dni w temperaturze pokojowej, a w chłodnej lodówce nawet do 21 dni. Kumkwat nie dojrzewa podczas przechowywania.

Kumkwat - gatunki

• Kumkwat japoński,
• Kumkwat perłowy,
• Fortunella crassifolia,
• Fortunella hindsii,
• Fortunella obovata,
• Fortunella polyandra.

Kumkwat - przepisy

Kumkwatowy deser

Składniki:
- Tabliczka gorzkiej czekolady,
- 50g płatków kukurydzianych,
- Łyżka oleju,
- 500g sera homogenizowanego,
- Sok z jednej pomarańczy,
- Łyżka cukru,
- Cukier waniliowy,
- 200g kumkwat,
- Wiórki czekoladowe

Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy czekoladę i mieszamy ją z płatkami i umieszczamy w salaterkach. Serek mieszamy z sokiem i cukrem. Kumkwat myjemy i kroimy w plasterki i wkładamy razem z kremem do salaterek. Ozdabiamy wiórkami czekolady.

Kumkwat - wartość energetyczna

○ Energia 71 kcal
○ Białko 1,9g
○ Tłuszcz 0,9g
○ Węglowodany 15,9g
○ Błonnik 6,5g

Ważne!

Osoby uczulone na owoce cytrusowe nie powinny spożywać owocu kumkwat!

Komentarze: