Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Kutia to danie pochodzenia ukraińskiego, białoruskiego, litewskiego, a także polskiej kuchni kresowej. Jadana w okresie Świąt Bożego Narodzenia, przez smakoszy słodkości. W skład tradycyjnej kutii wchodzi obtłuczona pszenica, ziarna maku, słodu, miodu, bakalii oraz mleka lub śmietany. Najlepszym i tradycyjnym składnikiem jest mleko z mielonego maku. Dziś jako dodatek używa się również skórki pomarańczowej oraz migdałów, które dawniej nie były dostępne.

Kutia - przepisy

Kutia wigilijna

Składniki:
- 1 szklanka ziaren pszenicy,
- 1 szklanka maku,
- 1/2 szklanki cukru pudru (lub do smaku),
- aromat migdałowy,
- 4 łyżki miodu,
- 5 dag rodzynek,
- 5 dag migdałów,
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki.

Sposób przygotowania:
Wstępnie należy oczyścić pszenicę i zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (3 - 4 godziny). Znów odcedzić. Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku. Można też śmietankę wymieszać z kutią jeszcze przed włożeniem do lodówki.

Kutia z makaronem

Składniki:
- mak 25 dag,
- rodzynki 15 dag,
- orzechy włoskie 25 dag,
- morele suszone 20 dag,
- mleko 3 szklanki,
- cukier 6 łyżek czubatych,
- miód 6 łyżek,
- makaron świderki 1 paczka.

Sposób przygotowania:
Na początek mak gotuję z mlekiem ok. 10 minut. Następnie wylewam na sitko i zostawiam na ok. 3-4 godziny, żeby dobrze obciekło. Rodzynki, pokrojone morele i orzechy zalewam mlekiem, a gdy napęcznieją odcedzam. Makaron gotuje al dente i odcedzam. Mak mielę dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Zmielony mak i makaron podgrzewam, mieszam, dodaję bakalie, miód i cukier.

Kutia w 200g zawiera około 488 kcal.

Komentarze:
Alex 2016-12-09 18:20:03

Niejadalne