Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Makaron ze szpinakiem

Wrzuć artykuł na Fejsa! poleć na NK

MAKARON ZE SZPINAKIEM

Składniki:

- 250g makaronu mięsistego np. kokardki,
- Opakowanie mrożonego szpinaku,
- 100g sera Gorgonzola (może być też Lazur lub Rokpol),
- Przyprawy do smaku według uznania,
- Masło,
- Czosnek jeśli ktoś lubi.

Sposób przygotowania:

Makaron wrzucamy do garnka z osolona wodą. Do osobnego garnuszka dajemy dwie łyżki masła i doprowadzamy do jego rozpuszczenia. Gdy się już rozpuści dodajemy odrobinę wody i wrzucamy mrożony szpinak. Gotujemy. Jeśli posiadamy świeży szpinak, oczywiście rezygnujemy z mrożonego, gdyż jest on wyłącznie wersja ostateczną. Szpinak dusimy do rozmrożenia. W tym samym czasie, jeśli ktoś lubi szpinak z czosnkiem, wyciśnięte dwa ząbki czosnku dusimy w osobnym rondelku na maśle. Dodajemy do smaku soli, pieprzu oraz odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej. Dodajemy świeży ser i mieszamy do jego rozpuszczenia. Odcedzamy makaron i podajemy z przyrządzonym szpinakiem. Smacznego!

MAKARON ZE SZPINAKIEM I GRZYBAMI

Składniki:

- 50 dag makaronu np. rurki lub wstążki,
- 1 jajko,
- 25 dag świeżych grzybów,
- 10 dag sera stilton,
- 300ml śmietany kremówki,
- 5 dag masła,
- 10 dag szpinaku,
- Sok z połowy cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- Sól,
- Pieprz,
- Gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania
Liście szpinaku dokładnie myjemy i kładziemy do osuszenia. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Grzyby myjemy i kroimy na małe kawałeczki. Obieramy czosnek i wyciskamy. Do rondelka wrzucamy masło i dusimy w nim zmiażdżony czosnek oraz kawałki grzybów. Po 2 minutach dodajemy śmietanę i mieszając, gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty, do momentu zgęstnięcia sosu. Odcedzamy makaron jednak pozostawiamy w garnku. Dodajemy do niego surowe i roztrzepane jajko, posiekany szpinak, pokruszony ser, gorący sos i przyprawy. Całość podgrzewamy chwile tak długo by jajko się ścięło. Doprawiamy do smaku i podajemy. Smacznego!

MAKARON ZAPIEKANY ZE SZPINAKIEM

Składniki:

- 500g szpinaku mrożonego,
- 250g makaronu uszka lub muszelki,
- 150g sera Rokpol,
- 2 łyżki masła,
- Łyżka mąki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- Cukier,
- Ocet winny,
- Sól.

Sposób przyrządzenia:

Z masła i mąki robimy białą zasmażkę (podobnie jak z użyciem masła i bułki tartej). Rozmrażamy szpinak w rondelku i dodajemy do zasmażki. Dodajemy śmietanę i doprawiamy czosnkiem (według własnego smaku i upodobań). Doprawiamy również cukrem, octem i solą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce lub kruszymy palcami. W naczyniu żaroodpornym układamy jako pierwszą warstwę ser, następnie szpinak, makaron, szpinak, makaron i ser. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C i wstawiamy naszą zapiekankę na około 30 minut pieczenia. Smacznego!

Komentarze: