Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Lubicie zajadać makowiec? A czy wiecie skąd się wzięło to wyjątkowe makowe ciasto? Mak jest bowiem rośliną, która dzięki tysiącom nasion jest symbolem urodzaju, płodności, spokojnego snu, a co najważniejsze szczęścia. Makowiec, który najczęściej podajemy na wigilijnym stole, ma zapewnić nam szczęście na cały kolejny rok. Według tradycji, dziewczyny, które dawniej tarły mak ( dziś zazwyczaj kupujemy gotowy), miały rychło wyjść za mąż.
Makowiec nazywany jest również struclą z makiem - to ciasto drożdżowe, a niekiedy kruche, którego głównym składnikiem jest mak. Podawany na polskich stołach podczas Wigilii jako jedno z dwunastu dań.

Makowiec - przepisy

Makowiec zawijany

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 180 ml mleka,
- 150g margaryny,
- 6 żółtek (białka zostawić do masy makowej),
- 45 dag drożdży,
- 6 łyżek cukru,
- 1,5 łyżki oleju,
- pół łyżeczki soli,
- 1,5 łyżki spirytusu,
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego.

Masa makowa:
- 500g maku,
- 250g cukru,
- 100g rodzynek,
- 50g orzechów włoskich,
- 1 łyżka miodu,
- olejek migdałowy do smaku,
- cynamon do smaku,
- 1 łyżka margaryny,
- skórka pomarańczowa.

Lukier:
- pół szklanki cukru pudru,
- 2-3 łyżki gorącej wody.

Sposób przygotowania:


Wykonanie ciasta drożdżowego:
1. Wstępnie drożdże rozpuścić z cukrem i mlekiem, odstawić na około 15 minut.
2. Do masy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wykonanie masy makowej:
1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zmielić.
2. Następnie dodać pozostałe składniki .
3. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem i pozostałym z ciasta.

Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową. Zawinąć w posmarowany olejem papier do pieczenia, zostawiając około 3 cm po obu stronach. w formie tuby. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką. Pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30-40 minut. Ciasto polać lukrem, można posypać makiem lub płatkami migdałowymi.

Makowiec na kruchym cieście

Składniki:

Ciasto:
- pół kostki margaryny,
- 30 dag mąki,
- 3 żółtka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie,
- 3 łyżki cukru,
- ewentualnie śmietana.

Mak:
- 30 dag maku,
- 5 żółtek,
- 15 dag orzechów krojonych,
- 15 dag rodzynek,
- 30 dag cukru,
- 8 białek,
- olejek migdałowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:
Łączymy wszystkie składniki na ciasto i wygniatamy z nich jednolitą masę, którą dzielimy na dwie części.
Mak parzymy gorącą wodą i 3 razy mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mak i resztę składników mieszamy.
Ubijamy pianę z białek i dodać do reszty.
Połowę ciasta kruchego rozwałkowujemy i wykładamy do wysmarowanej foremki. Wykładamy masę makową. Mak przykryć drugą częścią ciasta kruchego. Dekorujemy według uznania. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 °C.

Makowiec japoński

Składniki:

Biszkopt:
- 5 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 7 i pół łyżki mąki krupczatki,
- 2 łyżki kakao (jeśli ma być ciemny),

Masa makowa:
- 6 jajek,
- 300 g maku,
- 150 g cukru pudru,
- 1/2 kg jabłek,
- 6 łyżeczek kaszy manny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- bakalie wg uznania,
- 1 kostka margaryny lub masła,

Polewa:
- 4 łyżki mleka,
- 1 czekolada gorzka,
- dla zagęszczenia dodajemy kakao.

Sposób przygotowania:
Przygotowanie masy makowej rozpoczynamy od utarcia żółtek z cukrem. Następnie dodać do margaryny i ucierać dalej. Porcjami dodajemy  ugotowany i zmielony mak, kaszę manną zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszając dodajemy starte na grubych oczkach jabłka. Następnie do masy dodajemy ubitą z białek i szczypty soli pianę, po czym mieszamy ręką biszkopt.
Przygotowujemy jak tradycyjny biszkopt z tym wyjątkiem, że wylewamy go na prawie upieczony makowiec. Masę makową przelać do wyłożonej papierem formy i piec ok. 40 min w temperaturze 180°C. Po upływie czasu na podpieczona masę makową wlać przygotowany biszkopt. Całość piec ok. 15 min, do uzyskania złotego koloru. Po wystudzeniu ciasto obrócić, aby biszkopt był spodem.

Makowiec śnieżny

Składniki:

Biszkopt:
- 6 jajek,
- szklanka cukru,
- szklanka mąki,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa pierwsza
- 25dag mielonego maku,
- 10dag cukru,
- 3 białka,
- 2 łyżki miodu,
- 0,5 szklanki słodkiego mleka,
- Olejek migdałowy,
- 20 dag bakalii.

Masa druga
- 0,5l śmietany kremówki,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 3 łyżki cukru pudru.

Masa trzecia
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru,
- 15 dag orzechów mielonych,
- 0,5 szklanki mleka,
- 3 żółtka,
- Odrobinę spirytusu do smaku.

Sposób przygotowania:
Łączymy kolejno składniki i przekładamy ciastem.

Komentarze: