Marskość wątroby

Marskość wątroby możemy rozpoznać poprzez zastąpienie komórek włókienkami tkanek, które zaburzają jego budowę i doprowadzają do zmiany funkcji metabolicznych. Są również przyczyną powstawania nadciśnienia zwrotnego. Jego przyczynami mogą być np. toksyny, choroby metaboliczne oraz wirusy. Należy pamiętać, że uszkodzenie wątroby bywa nieodwracalne. Należy więc jak najszybciej rozpocząć leczenie.

Marskość wątroby – objawy

Wczesne objawy marskości wątroby to:

  • zaczerwienienie dłoni,
  • przerost ślinianek,
  • czerwone plamki na ciele,
  • zniekształcenie kończyn,
  • zniekształcenie paznokci.

Kiedy dochodzi do znacznego upośledzenia czynności wątroby, mogą wystąpić następujące objawy:

  • wyczerpanie,
  • zmęczenie,
  • utrata apetytu,
  • osłabienie,
  • utrata masy ciała,
  • bóle brzucha.

Marskość wątroby – powikłania

Gdy choroba postępuje, pojawiają się różne powikłania takie jak:

  • żółtaczka,
  • wrażliwość na leki,
  • krwawienia,
  • nadciśnienie.

Często wymagany jest bardzo ścisły monitoring terapii.

Marskość wątroby – leczenie

Marskość leczy się, zabraniając pacjentom spożywania głównie alkoholu. Pacjent podlega leczeniu preparatami przeciwwirusowymi.

Marskość wątroby – zapobieganie

Zapobieganie powikłaniom:

  • diuretyk,
  • antybiotyki,
  • środki przeczyszczające,
  • leki i środki przeciw nadciśnieniu.

Choroba jest niestety nieodwracalna, a także niemożliwa do wyleczenia. Osobie chorej można wydłużyć życie poprzez odpowiednie leczenie, stosowanie diety, a przede wszystkim zakaz picia.

Marskość wątroby – dieta

  • Dieta powinna być normokaloryczna z ograniczeniem przede wszystkim tłuszczu, oraz zwiększeniu spożycia węglowodanów i białka.
  • Należy spożywać co najmniej 5 posiłków dziennie o umiarkowanej objętości.
  • Najlepszą metodą przygotowania potraw jest: gotowanie na parze, duszenie bez smażenia, pieczenie w folii.
  • Ilość błonnika w diecie jest zależna od indywidualnej tolerancji.
  • Wskazana jest dieta o dużej zawartości witamin C i E (antyoksydantów – składników odżywczych o działaniu przeciwutleniającym).

Was this helpful?

0 / 0