Przepisy

Marynata - to inaczej zalewa, zaprawa lub bejca, natomiast marynowanie to sposób przyprawienia mięsa przed smażeniem, lub pieczeniem.
Bejca jest gęsta i ma konsystencję majonezu. Mięso się nią smaruje, nie zalewa, zaś marynata to przeważnie zalewa z dodatkiem octu. Zaprawa jest najczęściej wykonywana na bazie wina białego lub czerwonego.
Niezależnie jednak od tego jakich składników użyjemy, wszystko ma służyć zamarynowaniu i skruszeniu mięsa. Nasze babcie najczęściej marynowały mięso zalewą octową. Popularne jest marynowanie mięsa na grilla, marynowanie mięsa przed wędzeniem, marynowanie mięsa przed smażeniem. Marynować można każdy rodzaj mięsa, stąd też marynowanie mięsa wieprzowego, marynowanie mięsa wołowego, marynowanie mięsa drobiowego czy marynowanie ryb.

Przepis na zalewę octową: szklankę wody należy zagotować ze szklanką octu, plastrami cebuli i marchewki oraz solą, cukrem, liściem laurowym i zielem angielskim. Posolić do smaku. Po ostudzeniu zalewamy tym mięso i odstawiamy na 24 godziny.

Teraz do różnych mięs robi się różne marynaty

Marynaty do drobiu

Z octem balsamicznym:
125 ml octu balsamicznego należy wymieszać z kilkoma łyżkami wody i oleju. Dodać pokrojone jabłko i zioła (np. bazylię i tymianek), doprawić kilkoma kroplami tabasco.
Pomidorowa:
Szklankę pikantnego keczupu lub bardzo gęstego soku pomidorowego należy rozetrzeć z niewielką ilością oleju. W razie potrzeby doprawić do smaku tabasco lub szczyptą chilli. Wymieszać z pokrojonymi plasterkami czosnku, posiekaną czerwoną cebulą i kaparami. Doprawić do smaku cukrem i ewentualnie odrobiną czerwonego octu winnego.
Musztardowa:
6-7 łyżek gęstej musztardy wymieszać z olejem na jednolity krem. Dodać ziarna marynowanego zielonego pieprzu i odrobiną musztardy chilli z całymi ziarnami gorczycy. Można też dodać łyżeczkę miodu.

Marynaty do wołowiny

Z czerwonego wina:
250 ml wina należy wymieszać z 2 łyżkami oleju, pokrojoną czerwoną cebulą, czosnkiem, ziarnami pieprzu i plasterkami marchewki. Doprawić do smaku.
Warzywna:
200 ml białego octu winnego wymieszać z wodą, olejem, pokrojonym korzeniem pietruszki, selera i marchwi, dodać ziarna jałowca, pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy.
Piwna:
250 ml jasnego piwa należy połączyć z odrobiną oleju. Dodać laski cynamonu, goździki, liść laurowy i marynowane cebulki.

Marynaty do wieprzowiny

Imbirowa:
250 ml białego wina należy wymieszać z odrobiną oleju, dodać drobno posiekany por, 1-2 strączki chilli (pokrojone w krążki wraz z pestkami), ziarna pieprzu i niewielki kawałek świeżego imbiru.
Z coca-colą:
2 szklanki coca-coli należy wymieszać z niewielką ilością oleju i łyżeczką sosu sojowego. Dodać pokrojoną pomarańczę, kilka gwiazdek anyżu i listków mięty.
Ziołowa:
Szklankę oleju wymieszać z dużą ilością posiekanych ziół, np. natką pietruszki, tymiankiem, bazylią, oregano. Dodać pokrojoną w plasterki cebulę oraz żółtą i czerwoną paprykę, pokrojoną w kostkę. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Marynaty do jagnięciny

Cytrynowa:
Należy wymieszać po 125 ml oleju i białego wina z sokiem z 1 cytryny. Dodać cząstki cytryny, plasterki limonki, krążki czerwonej cebuli i ewentualnie ziarna czerwonego pieprzu.
Z dynią i pieczarkami:
10 dag marynowanej dyni pokroić w kostkę, dodać marynowane pieczarki i paprykę. Warzywa wymieszać z zalewą octową i kilkoma łyżkami oleju (łącznie ok. 250ml). Połączyć z posiekanym szczypiorkiem i ziarnami pieprzu.
Miętowa:
Zaparzyć szklankę herbatki miętowej, ostudzić, wymieszać z 2 łyżkami oleju i niewielką ilością soku z cytryny. Dodać kilka grubo posiekanych liści świeżej mięty, paseczki skórki z połowy cytryny i ewentualnie świeże czerwone porzeczki lub świeże owoce żurawiny.

Marynata do ryb

• Do soku z 1 cytryny dodać 1/2 łyżeczki soli, cukru i czerwonego pieprzu, plastry cytryny oraz siekaną dymkę.

Dzięki marynatom ten sam rodzaj mięsa za każdym razem może pachnieć i smakować całkiem inaczej. Mięso jest kruche, soczyste i smaczniejsze.

Komentarze:
Bartek 2012-08-06 07:51:07

ZAPOMNIELIŚCIE o marynowaniu suchym i mokrym czy ktoś wie o co chodzi , jak i peklowanie , jak i szpikowanie to wzszytko to marynaty ktoś wie o co biega ...