Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Mazurek - przepisy

Mazurek wielkanocny

Składniki:
- 30 dag mąki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru pudru (1 szklanka),
- 3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko,
- 1 cukier waniliowy,
- puszka mleka skondensowanego na kajmak.

Sposób przygotowania:
Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy). Wstawiamy składniki posiekane do lodówki na około 30 minut. Po upływie czasu rozwałkowujemy masę na grubość 1 cm. Następnie pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut. Skondensowane mleko słodzone gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Co chwila gotując obracamy puszkę. Nie nachylajcie się nad garnkiem!! Kajmak rozcieramy na gotowym cieście i posypujemy bakaliami.

Mazurek kokosowy

Składniki:
• Ciasto
- 30 dag mąki,
- 15 dag margaryny, 
- 10 dag cukru,
- 1 jajko,
- 2 żółtka. 

• Masa 
- 2 szklanki słodkiej śmietanki, 
- 20 dag cukru,
- 10 dag gorzkiej czekolady, 
- 5 dag orzechów włoskich,
- 5 dag masła,
- 20 dag kokosu, 
- skórka z pomarańczy.

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki do wykonania ciasta łączymy i wyrabiamy masę ciasta. Na wysmarowaną blachę wyłożyć ciasto i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Po upływie czasu odstawiamy do przestygnięcia.
W między czasie śmietanę, cukier, czekoladę i masło gotujemy. Mieszając dodajemy kokos, orzechy i skórkę pomarańczową. Masę studzimy i wylewamy na wcześniej upieczony spód. Dekorujemy (1 białko ubić z 4 łyżkami cukru pudru), robiąc paseczki i na nie płatki migdałów na nie płatki migdałów. Oczywiście dekoracja może być inna, wykonana według waszej pomysłowości.

Mazurek czekoladowy

Składniki:
• Ciasto
- 30 dag mąki,
- 15 dag margaryny, 
- 10 dag cukru,
- 1 jajko,
- 2 żółtka. 
• Masa 
- 4 jajka, 
- 20 dag cukru pudru, 
- 20 dag gorzkiej czekolady, 
- 20 dag migdałów, 
- suche wafle (2 okręgi).

Sposób wykonania:
Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy z nich masę na ciasto. Jajka przeznaczone na masę ubijamy z cukrem, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach czekoladę, pokruszone wafle i pokrojone migdały. Masę wykładamy na ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Dekorujemy lukrem (1 białko ubić z 4 łyżkami cukru pudru i dodać 1 łyżkę kakao). Z rodzynek i migdałów można stworzyć kwiatki.

Mazurek - kalorie

W 100 g ciasta mieści się 500 kcal, a więc warto piec mazurek wyłącznie na Wielkanoc i niezbyt często pozwalać sobie na taką pokusę.

Komentarze:
like 2014-04-16 16:23:07

nie jadłam akiego mazurka