Przepisy

Mazurek - przepisy

Mazurek wielkanocny

Składniki:
- 30 dag mąki,
- 20 dag masła,
- 10 dag cukru pudru (1 szklanka),
- 3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko,
- 1 cukier waniliowy,
- puszka mleka skondensowanego na kajmak.

Sposób przygotowania:
Dokładnie siekamy wszystkie składniki lub ucieramy na makutrze (jeśli posiadamy). Wstawiamy składniki posiekane do lodówki na około 30 minut. Po upływie czasu rozwałkowujemy masę na grubość 1 cm. Następnie pieczemy w temperaturze 200°C przez około 25-30 minut. Skondensowane mleko słodzone gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Co chwila gotując obracamy puszkę. Nie nachylajcie się nad garnkiem!! Kajmak rozcieramy na gotowym cieście i posypujemy bakaliami.

Mazurek kokosowy

Składniki:
• Ciasto
- 30 dag mąki,
- 15 dag margaryny, 
- 10 dag cukru,
- 1 jajko,
- 2 żółtka. 

• Masa 
- 2 szklanki słodkiej śmietanki, 
- 20 dag cukru,
- 10 dag gorzkiej czekolady, 
- 5 dag orzechów włoskich,
- 5 dag masła,
- 20 dag kokosu, 
- skórka z pomarańczy.

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki do wykonania ciasta łączymy i wyrabiamy masę ciasta. Na wysmarowaną blachę wyłożyć ciasto i piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Po upływie czasu odstawiamy do przestygnięcia.
W między czasie śmietanę, cukier, czekoladę i masło gotujemy. Mieszając dodajemy kokos, orzechy i skórkę pomarańczową. Masę studzimy i wylewamy na wcześniej upieczony spód. Dekorujemy (1 białko ubić z 4 łyżkami cukru pudru), robiąc paseczki i na nie płatki migdałów na nie płatki migdałów. Oczywiście dekoracja może być inna, wykonana według waszej pomysłowości.

Mazurek czekoladowy

Składniki:
• Ciasto
- 30 dag mąki,
- 15 dag margaryny, 
- 10 dag cukru,
- 1 jajko,
- 2 żółtka. 
• Masa 
- 4 jajka, 
- 20 dag cukru pudru, 
- 20 dag gorzkiej czekolady, 
- 20 dag migdałów, 
- suche wafle (2 okręgi).

Sposób wykonania:
Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy z nich masę na ciasto. Jajka przeznaczone na masę ubijamy z cukrem, dodajemy startą na tarce o grubych oczkach czekoladę, pokruszone wafle i pokrojone migdały. Masę wykładamy na ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 °C.
Dekorujemy lukrem (1 białko ubić z 4 łyżkami cukru pudru i dodać 1 łyżkę kakao). Z rodzynek i migdałów można stworzyć kwiatki.

Mazurek - kalorie

W 100 g ciasta mieści się 500 kcal, a więc warto piec mazurek wyłącznie na Wielkanoc i niezbyt często pozwalać sobie na taką pokusę.

Komentarze:
like 2014-04-16 16:23:07

nie jadłam akiego mazurka