Gotowanie i wypieki

Miód doskonale znany przez nasze babcie, stosowany podczas srogiej zimy, przeziębienia oraz chęci wypicia smacznej herbatki z miodem. Odmian jego choć wiele, każdy z nas znajdzie wśród nich swój ulubiony. Stosowane do herbaty, ciast oraz wielu innych dań. Co wiemy o miodzie gryczanym? Jakie ma w sobie cenne wartości odżywcze i na co w szczególności pomaga?

Miód gryczany to rodzaj miodu o ciemnej konsystencji, herbaciano- brunatnej. Miód gryczany jest miodem letnim , który po procesie krystalizacji, przyjmuje barwę brązową, z czasem zaś prawie czarny. Miód gryczany jest dość lepki o intensywnym zapachu kwiatów gryki. W smaku oceniany jako ostrawy, słodkawy, a także lekko drapiący.

Miód gryczany - właściwości

W składzie miodu gryczanego zawarte są:
- fruktoza,
- magnez,
- żelazo,
- witamina C,
- witamina B,
- białko,
- enzymy,
- biopierwiastki.

Miód gryczany - zalety

- Zalety stosowania w dowolny sposób miodu gryczanego:
- Zawiera cukry proste, które nasz organizm doskonale przyswaja.
- Zawiera wiele cennych walorów odżywczych.
- Stosowany jako lek.
- Doskonale zastępuje cukier w herbacie.
- Nadaje się jako dodatek do wielu dan oraz wypieków.
- Działa bakteriobójczo.
- W przypadku dzieci pomaga w szybszym przyroście ciała, lepszym rozwoju umysłowym, a także przy zwiększaniu odporności.
- Doskonale sprawdza się jako środek odżywczy dla naszego serca.
- Zwiększa wydzielanie enzymów.
- Reguluje pracę wątroby oraz nerek.
- Łagodzi podczas kaszlu, a także wspomaga wykrztuszanie.
- Działa regenerująco, szczególnie w przypadkach apatii, a także wyczerpania psychicznego.

Miód gryczany - zdrowie

Miód gryczany głównie charakteryzuje się w medycynie doskonałym wspomaganiem w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Znacznie wspomaga tworzeniu się kostnicy po złamaniach. Doskonale sprawdza się w sytuacjach wyczerpania nerwowego. Wspomaga leczenie miażdżycy, nadciśnienia, zapalenia nerek oraz przy grypach gorączkowych.

Komentarze:
gla 2014-05-26 23:25:58

Pomaga na stany zapalne trzustki!!!!