Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Miód spadziowy, choć po nazwie dla wielu z nas nic nie mówi, występuje w Polsce w dwóch gatunkach: spadź liściasta pochodząca z drzew lipy, spadź iglasta.

Zbiory zdobyte przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach drzew owadów zmieszanych z wyciekającym sokiem komórkowym. Owadami tymi są zazwyczaj mszyce lub czerwce. Miód spadziowy zawiera bardzo dużo substancji wspomagających leczenie wszelkiego typu schorzeń dróg oddechowych.

Jak wygląda? Jak smakuje?

Miód spadziowy często przybiera ciemny odcień w kolorze zielonkawym jeśli chodzi o spadź iglastą, ten zaś z pochodzenia spadzi liściastej przybiera barwę ciemno żółtą. Jeśli chodzi o smak, jest on dość specyficzny, który niestety nie każde podniebienie zadowoli. Miód z drzew iglastych ma smak bardziej łagodny i bardziej żywiczny. Spadź w Polsce niestety nie występuje co roku, a pojawia się raz na kilka lat, stąd wysoka cena miodu i trudna dostępność na rynku.

Miód spadziowy - wartości odżywcze

Miód spadziowy dzięki swym wartościom odżywczym przewyższa inne miody, a mianowicie dzięki swej zawartości związków mineralnych. Polecany przy występowaniu problemów dróg oddechowych. Wspomaga przemianę materii oraz innych dolegliwościach takich jak:
- leczenie chorób przewodu pokarmowego,
- chorób serca,
- chorób naczyń krwionośnych,
- miażdżycy,
- chorób nerek,
- schorzenia reumatyczne,
- schorzenia skórne.

Miód spadziowy - krystalizacja

Miód spadziowy krystalizuje się w postaci drobnych lub średnich grudek.

Komentarze: