Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Czym jest mleko sojowe? Zdecydowanie nie powstaje z mleka krowiego. Mleko sojowe to napój powstały z namoczonych w wodzie i rozdrabnianych ziaren soi. Taki rodzaj napoju to duża dawka białka i witamin z grupy B. Jednak jest mniej zdrowe od mleka krowiego i zawiera o wiele mniej witaminy D. Z mleko sojowego często tworzony jest serek tofu. To rodzaj sera o łagodnym smaku, używany do wielu potraw. Co z pewnością zainteresuje wielu z was, mleko sojowe ma mniej kalorii niż mleko krowie, nawet to zawierające jedynie 0,5% tłuszczu. Jest to produkt bezlaktozowy, głównie zawierającym białko i witaminy. Mleko sojowe można kupić zarówno w proszku jak i w płynie, o różnym smaku: neutralnym, waniliowym i innych.

Mleko sojowe - właściwości

○ Zawiera mniej kalorii od mleka krowiego.
○ Wskazane dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego, gdyż nie powoduje ścięcia w żołądku.
○ Nie podwyższa poziomu kwasu żołądkowego, dzięki czemu działa odpowiednio na owrzodzenie żołądka i dwunastnicy.
○ Wskazane dla osób chorujących na cukrzycę.
○ Wskazane dla osób które pragną zrzucić zbędne kilogramy.
○ Zalicza się do produktów o niskim indeksie glikemicznym.
○ Zapobiega alergiom.

Mleko sojowe dla niemowląt

Dziś możemy kupić nie tylko neutralne mleko sojowe ale i wielosmakowe. Mleka sojowe są odpowiednie zarówno dla niemowląt jak i starszych dzieci. Mleko sojowe jest doskonałym substytutem mleka modyfikowanego. Przeznaczony również dla dzieci uczulonych na białko i mleko krowie. Jednak z czasem może stać się również uczulonym na soję. Należy bacznie obserwować malucha i w razie uczulenia podawać mu mlekozastępcze.

Mleko sojowe - przepisy

Mleko sojowe jest głównie zalecane jako lekkostrawny zabielacz do kawy. Używane jest do wielu przepisów, gdyż może również zastąpić mleko krowie. Używane do przygotowania budyniu, kaszki, kremu, kaw, deserów owocowych, lodów oraz ciast.

Oto kilka przykładowych przepisów z użyciem mleka sojowego:

Ryż z mlekiem sojowym i wiśniami

- 200g ryżu,
- Litr mleka sojowego
- Cukier waniliowy
- Cukier
- Cynamon
- Konfitura wiśniowa lub inna

Ryż gotujemy 2 minuty w wodzie i zalewamy zimną woda. Odsączamy. Ugotowane osobno mleko sojowe, mieszamy z wanilią lub cukrem waniliowym. Gdy dojdzie do zagotowania dodajemy ryż i gotujemy do miękkości. Dodajemy cukier i cynamon do smaku. Podajemy w miseczce z dodatkiem konfitury.

Majonez na mleku sojowym

- 125 ml mleka sojowego
- 200ml oleju
- 2,5 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki soku z cytryny
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu

Zmiksować musztardę z mlekiem, przyprawami i sokiem. Podczas miksowania stopniowo dolewać oleju. Przelać gotową masę do słoika i przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Komentarze: