Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Macie ochotę czasami zrobić szybki i smaczny obiad, a brak wam pomysłu? A może macie ochotę na mięsko, ale nie bardzo chce wam się jeść ziemniaki czy ryż? Pomysłów jest wiele, a do ich realizacji nie potrzeba zbyt wielu składników, wystarczą chęci i odrobina czasu. Myśleliście kiedyś o naleśnikach podanych w inny sposób niż z konfiturami, czekoladą czy owocami? Co powiecie na naleśniki z mięsem? Sami zobaczcie jakie to łatwe, a jakie smaczne!

Naleśniki z mięsem - przepisy

Naleśniki z mięsem mielonym

Składniki:
- 0,5 szklanki mąki poznańskiej,
- białko,
- 0,5 szklanki mleka 3,2%,
- 0,5 szklanki wody,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- 0,5 łyżeczki oleju słonecznikowego,
- 10 dag pieczonego zmielonego mięsa,
- majeranek,
- pieprz,
- bułka.

Sposób przygotowania:
Mąkę, białko, mleko, wodę, szczyptę soli, gałkę muszkatołową łączymy w wysokim naczyniu tworząc ciasto naleśnikowe. Do ciasta na koniec dodajemy odrobinę oleju słonecznikowego, by nie przylegały naleśniki do patelni. Patelnię rozgrzewamy i smażymy cieniutkie naleśniki. Przygotowujemy farsz w czasie gdy naleśniki stygną. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę, którą uprzednio moczymy przez jakiś czas w mleku z obu stron, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy. Planując podanie naleśników, układamy na teflonowej patelni pod przykryciem i podgrzewamy na małym ogniu. Smacznego!

Naleśniki z mięsem drobiowym i warzywami

Składniki:
- 3 jajka,
- 2 szklanka mąki,
- 1,5 szklanki mleka,
- sól,
- szklankę wody,
- olej z 3 ziaren (lub inny np. słonecznikowy),
- pierś z kurczaka (lub usmażone z wczorajszego obiadu kotlety z piersi czy w innej postaci wcześniej przygotowane już piersi z kurczaka),
- groszek mrożony lub z puszki,
- marchewka mrożona lub z puszki,
- brukselka,
- brokuły lub inne tego typu warzywa, które macie pod ręką lub zostały Wam z poprzedniego obiadu,
- ser żółty np. gouda,
- majeranek,
- pieprz,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ulubione przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania:
Mąkę, mleko, wodę, jajka i szczyptę soli mieszamy w wysokim naczyniu. Ciasto naleśnikowe smażymy na patelni na cienkie naleśniki. Usmażone odstawiamy na bok i szykujemy farsz. Obieramy cebulkę i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnie gdzie smażymy. Dodajemy drobno pokrojone piersi z kurczaka i dodajemy do cebulki. Czosnek obieramy i wyciskamy do mięska na patelnię. Doprawiamy do smaku. Groszek, marchewkę i inne wybrane warzywa gotujemy i drobno kroimy. Farsz z patelni studzimy. Dodajemy do mięsa wybrane warzywa. Można zrobić kilka rodzajów. Ser ucieramy na tarce i dodajemy do farszu. Farsz rozkładamy na naleśnikach i zawijamy. Można je odsmażyć, podgrzać lub obrobić w bułce tartej w formie krokieta. By jedzonko nie było zbyt suche można przygotować ulubiony sos do polania naleśnika. Smacznego!

Do naleśników można dodać wszelkiego rodzaju mięso przyrządzone na własny, ulubiony sposób. Jako dodatki można dać warzywa gotowane, grzyby, sosy. Doskonale smakują takie naleśniki z mięsem i szpinakiem, naleśniki z mięsem zapiekane, naleśniki z mięsem i pieczarkami.

Komentarze:
Marysia 2015-08-05 14:52:04

super