Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Oliwki to rodzaj drzew z pochodzenia drzew oliwkowatych. Choć w Polsce nie wiele rodzajów jest nam znanych, ma aż 35 gatunków drzew, które rosną w strefie cieplnej umiarkowanej oraz tropikalnej. Ich drzewa spotykane są zarówno w południowej Europie, Afryce, Australii oraz południowej Azji.

Gatunki oliwek:

• Olea brachiata,
• Olea capensis,
• Olea caudatilimba,
• Olea europaea,
• Olea exasperata,
• Olea guangxiensis,
• Olea hainanensis,
• Olea laurifolia,
• Olea laxiflora,
• Olea neriifolia,
• Olea paniculata,
• Olea parvilimba,
• Olea rosea,
• Olea salicifolia,
• Olea tetragonoclada,
• Olea tsoongii,
• Olea undulata,
• Olea woodiana.

Z owoców i liści drzew oliwkowych wytwarzane są produkty jadalne, doskonale znany nam olej, a także same owoce po odpowiednim spreparowaniu.

Oliwki - wartości odżywcze

Oliwki choć rzadko stosowane, najlepiej znane nam na pizzy, są zaskakująco zdrowe. W swoim składzie zawierają bogate związki mineralne jak fosfor, żelazo, potas, witaminy z grupy B, prowitaminy A, witaminę C oraz witaminę E.

Oliwki - kalorie

Niestety oliwki są wysokokaloryczne, przez co być może tak małe ich zastosowanie. Używamy ich do potraw nie wiele, jako dekorację, dodatek. W 100g oliwek jest około 150kcal w zależności od jej gatunku. Mała oliwka ma więc aż 4kcal, a to dość sporo.

Oliwki zielone i czarne

Doskonale znamy dwie odmiany oliwek, a mianowicie oliwki czarne i oliwki zielone. Spotykamy je w Polsce w wielu potrawach takich jak pizza, zapiekanki, sałatki, koreczki, przekąski, a także dekorujemy nimi wiele dań, gdyż ciekawie się prezentują. Zarówno oliwki czarne jak i zielone mają te same pochodzenie. O ich kolorze decyduje wyłącznie etap dojrzewania, a także moment w jakim zostają zebrane. Oliwki zielone zazwyczaj są zbierane wcześniej. Najczęściej oliwki trafiają do nas z takich źródeł jak Grecja, Włochy czy Hiszpania.

Oliwki - tradycja

Oliwki symbolizują według powszechnych tradycji pokój i pojednanie, a także bardzo często jest symbolem zwycięstwa, honoru czy wolności. Miała bardzo dużą rolę w sztuce, a także w wierzeniach narodów śródziemnomorskich.

Oliwka - smak i zapach

Oliwki nie są specjalnie lubiane wśród Polaków. Sięgają po nie głównie smakosze kuchni Włoskiej czy też Greckiej, gdyż w niej mają dość duże zastosowanie. Na Polskich stołach podawane jako dodatek do pizzy, zapiekanek, popularna również sałatka grecka i wiele innych. Jak smakują? No cóż mają dość specyficzny smak. Jedzone jako dodatek, jednocześnie z innym składnikiem nadają ciekawy charakter potrawie, dając interesujący smak. W pojedynkę zaś są dość oryginalne w smaku i rzadko w ten sposób spożywane. Odrobinę gorzkie, ostrawe i drapiące w gardło o intensywnym smaku co jest ich wielką zaletą. Oliwki mają również bardzo oryginalny zapach przypominający zapach migdałów bądź świeżej trawy.

Komentarze: