Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Pochodzenie orzechów Macadamia

Są to orzechy pochodzące z drzew macadamia, czyli rodzaju drzew z rodziny srebrnikowatych. Drzewo to posiada, aż 9 gatunków. Wywodzi się z Australii. Zostało odkryte w 1857 roku przez botanika Waltera Hilla. Nazwa drzewa Macadamia wzięła się od imienia i nazwiska przyjaciela Waltera Hilla- Johna Mc Adama. Są one także uprawiane na Hawajach, oraz w Afryce Południowej.

Orzechy macadamia - wartości odżywcze

Jądro tych orzechów zawiera w sobie 77 % tłuszczów w tym również kwasów jednonasyconych, białka, oraz inne składniki odżywcze. Olej z orzechów znajduje zastosowanie w produkcji kosmetyków.

Gatunki macadamii:

• Macadamia claudiensis C. L. Gross & B. Hyland,
• Macadamia erecta J. A. McDonald & R. Ismail,
• Macadamia grandis C. L. Gross & B. Hyland,
• Macadamia hildebrandii Steenis,
• Macadamia hybr,
• Macadamia integrifolia Maiden & Betche,
• Macadamia jansenii C. L. Gross & P. H. Weston,
• Macadamia ternifolia F. Muell,
• Macadamia tetraphylla L. A. S. Johnson,
• Macadamia whelanii (F. M. Bailey) F. M. Bailey.

Orzechy macadamia - dodatkowe informacje

Orzechy macadamia są bardzo trujące dla psów. Objawy występują po podaniu kilkunastu orzechów dla 100 kilogramowego czworonoga. Oznaki to wymioty, ataksje, osłabienie, drgawki, czy hipotermia. Występują one w ciągu 12 godzin, ustępują w ciągu 48.

Komentarze:
Dorota 2013-10-28 09:41:44

Nie ma ani słowa o właściwościach odżywczych tych orzechów - dla ludzi, których, jak rozumiem, nie trują...