Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Gotowanie i wypieki

Czym jest owoc salak?

Salak (oszpilna jadalna)- jest to rodzaj palmy z rodziny Arekowatych. Występuje w Malezji, oraz Indonezji. Palma posiada krótką łodygę, oraz liście o długości nawet 6 metrów. Owoc salaka jest bardzo egzotyczny, rośnie w kiści przy podstawie palmy. Kształtem i rozmiarem przypomina dojrzałą figę.

Salak - właściwości oraz wygląd

Skóra owocu jest niejadalna, posiada brązową barwę. Jest pokryta twardymi łuskami, przypominającymi skórę węża. Miąższ owocu jest jadalny, biały w środku. Duża pestka to element wnętrza tego owocu. Smak salaka jest słodki, a zarazem lekko kwaskowaty. Przysmakiem tym żywią się często podróżujący pielgrzymi. Salak jest bardzo zdrowy i sycący jednocześnie.

Salak - przepisy

Pączki z salaka

Składniki:
- Salak,
- 125 mililitrów wody,
- 50 gram masła,
- 100 gram mąki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 cukier puder (do dekoracji i smaku),
- 1 cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

Należy zagotować 125 mililitrów wody z 50 gramami masła. Następnie ostrożnie mieszając dodać 100 gram mąki. W momencie, gdy dno garnka pokryje się białą warstwą należy zdjąć go z gazu, dodać 2 jajka, łyżkę proszku do pieczenia, cukier waniliowy oraz cukier puder do smaku. W tak przygotowanym cieście namoczyć cząstki salaka i smażyć na głębokim tłuszczu. Na koniec posypać cukrem pudrem. 

Komentarze: