Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Pascha to potrawa Wielkanocna, to ciasto, które jest potrawą tradycyjną na rosyjskich oraz ukraińskich stołach. Tradycyjne ciasto Pascha przygotowywany jest z twarogu, czasami zastępowanego mlekiem, śmietany oraz masłem. Jako dodatki używa się żółtek, cukru, wanilii oraz bakalii. Pascha jest bardzo słodka w smaku. Pascha ma nietypowy wygląd, gdyż podawana jest w kształcie piramidki, którą przyozdabia się bakaliami oraz skórką pomarańczy. Pascha w Rosji oraz na Ukrainie podawana jest wyłącznie raz w roku. Dzięki składnikom kojarzona jest z wiosennym przebudzeniem się przyrody do życia. Dodatki tj. bakalie oznaczają bogactwo. Ścięta piramidka jest symbolem Grobu Chrystusa.

Pascha – przepisy

Pascha na zimno

Składniki:
- 3 kg twarogu,
- 200 g masła śmietankowego,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 szklanka słodkiej śmietany,
- 2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:
Twaróg należy wstępnie włożyć na jakiś czas pod prasę w celu pozbycia się serwatki. Następnie przecieramy przez sito i dodajemy śmietanę, świeżo roztarte masło, sól i cukier, po czym dokładnie mieszamy i wkładamy do formy. Według własnego pomysłu można paschę doprawić np. wanilią, skórką cytryny lub rodzynkami, zależności od upodobań.

Pascha nie słodka

Składniki:
- 1 kg twarogu,
- 100 g masła śmietankowego,
- 10 żółtek,
- szklanka śmietany.

Sposób przygotowania:
Twaróg wstępnie rozcieramy, po czym dodajemy do niego masło, które należy przetrzeć przez sito. Następnie dodajemy ugotowane żółtka i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej wcześniej serwatką i pozostawiamy po obciążeniem na czas około 20 godzin.

Pascha na gorąco

Składniki:
- 1 kg twarogu,
- 1/4 kg cukru,
- 5 dużych jajek,
- 1/4 kg masła,
- 1/2 litra kwaśnej śmietany,
- 1/2 laski wanilii w 3-4 kawałkach,
- 1/4 kg obranych i posiekanych migdałów,
- 1/2 kubka posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej, pomarańczowej,
- 1/2 kubka rodzynek.

Sposób przygotowania:
Żółtka ukręcamy z cukrem na biało, po czym dodajemy śmietanę. Masło wcześniej wyjęte z lodówki, powoli dodajemy, mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy ser i nadal ucieramy. Białka ubijamy, po czym dołączamy do pozostałych składników. Gotową masę stawiamy na ogniu i mieszając delikatnie podgrzewamy, do momentu ukazania się pierwszych bąbelków. Następnie ściągamy z ognia i studzimy nie przestając mieszać. Wyciągamy wanilię. Paschę formujemy wg. tradycji.

Pascha - kalorie

Pascha w 100g ciasta zwiera około 460 kcal.

Komentarze: