Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Pasztet z selera

Składniki:

- 1kg selera,
- 25 dag żółtego sera,
- 20 dag pieczarek,
- 10 dag masła,
- szklanka mleka,
- pół szklanki oleju z oliwek,
- 3 jaja,
- płatki owsiane (około 3 łyżek stołowych),
- 3 kromki bułki wrocławskiej,
- 10 dag śliwek suszonych,
- 10 dag rodzynek,
- 10 dag ziaren sezamu,
- 10 dag słonecznika,
- koperek,
- pietruszka,
- gałka muszkatołowa,
- przyprawy do smaku (curry, papryka ostra, sól, pieprz),

Do przygotowania foremki:

- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od dokładnego umycia selera, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Przestudzony seler obrać. Pieczarki zalać na 5 minut wrzącą wodą i obrać ze skórki. Oczyszczone pieczarki pokroić i dusić pod przykryciem na masełku. Płatki owsiane, kromki bułki, rodzynki oraz śliwki kalifornijskie, namoczyć w mleku, a następnie zmielić wraz z selerem i pieczarkami. Do gotowej masy dodać starty ser żółty, żółtka jajek, ziarna sezamu, słonecznika, przyprawy do smaku, olej oraz na koniec pianę ubitą z białek. Foremki i smarujemy delikatnie olejem i obsypujemy bułką tartą i wykładamy na gotową blachę masę. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy blachy i pieczemy około 40 minut do temperatury 190°C.

Pasztet z selera to ciekawa alternatywa dla zwykłych pieczonych pasztetów. Możemy tworzyć różne warianty tej potrawy, na przykład pasztet z selera z orzechami, pasztet z selera dietetyczny, pasztet z selera i marchewki, pasztet z selera i pieczarek, pasztet z selera z wątróbką. Możliwości jest naprawdę mnóstwo! Pasztet idealnie nadaje się do podania z sosami na zimno np. z sosem chrzanowym, czosnkowym.

Komentarze:
Haluszka 2013-02-19 23:02:11

Wypróbowałam ten przepis. Wyszło rewelacyjnie. Polecam