Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Każdy z nas zajadał pasztet drobiowy, warzywny, wołowy i wiele innych, a czy jedliście pasztet z soczewicy? Jestem pewna, że niewielka ilość was odpowiedziała twierdząco. Dlaczego? No cóż, ten rodzaj pasztetu ma bardzo charakterystyczny smak, który nie każdemu może odpowiadać, a także nie najlepiej zastępuje pasztet mięsny lub samo mięso. Jest idealny zaś dla tych, którzy lubią soczewicę i często serwują ją na swoich stołach w różnych daniach.

Pasztet z soczewicy - przepis

Składniki:

- 250g zielonej soczewicy,
- 2 średnie cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 marchewek (najlepiej młodych),
- pęczek koperku,
- jajko,
- 2 łyżki oliwy,
- 0,5 łyżeczki tymianku,
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry,
- ¼ łyżeczki chili w proszku,
- sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Soczewicę wrzucamy do wysokiego naczynia i zalewamy wodą. Pozostawiamy tak na około godzinę czasu. Piekarnik ustawiamy na 180°C i pozostawiamy do rozgrzania. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę. Czosnek dokładnie siekamy. Cebulkę i czosnek podsmażamy do momentu zeszklenia. Gotowe przekładamy do garnka, łączymy z soczewicą (razem z zawartością wody w której się moczyła), oraz odrobinę tymianku i kolendry. Wody powinno być tyle by zakryła całą soczewicę, w razie potrzeby można jej dolać. Posolone gotujemy wszystko na małym ogniu przez 25 minut, tak by soczewica stała się miękka. Gotowe ściągamy z ognia. Soczewice miksujemy na papkę. Marchewkę kroimy w kostkę. Siekamy koperek drobno. Do papki z soczewicy dodajemy jajko, oliwę, marchewkę, koper, tymianek, kolendrę oraz chilli. Mieszamy całość bardzo dokładnie i przekładamy na blachę do pieczenia. Pamiętajmy by blacha była natłuszczona i wysypana bułką tarta lub mąką. Można również wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut. Smacznego!

Pasztet z soczewicy - kalorie

Pasztet z soczewicy ma bogaty smak, dzięki czemu nie wymaga żadnych dodatków. Polecany z pieczywem, kiełkami cebuli kleksem majonezu.
Zawartość kaloryczna - 100 g pasztetu z soczewicy ma około 160 kcal, 33,6 g węglowodanów, 12,6 g białka, 4,11 g tłuszczu.

Pasztet z soczewicy możemy przyrządzić na wiele dowolnych wariantów, tworząc przepisy na pasztet z soczewicy czerwonej, pasztet z soczewicy i pieczarek, pasztet z soczewicy zielonej, pasztet z soczewicy i marchewki, pasztet z soczewicy z pistacjami, pasztet z soczewicy z suszonymi pomidorami, pasztet z soczewicy z grzybami, pasztet z soczewicy wegański.

Komentarze: