Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Sos pesto to jeden z najbardziej charakterystycznych sosów we włoskiej kuchni. Najpopularniejszą jego wersję robi się z bazylii, czosnku, piniowych orzeszków, oliwy, oraz serów parmezan i pecorino. Pesto pochodzi najprawdopodobniej z Genui, miasta położonego w regionie Ligurii we Włoszech, pełna jego nazwa to pesto alla genovese – pesto genueńskie. Samo słowo „pesto” pochodzi od włoskiego „pestare”, co znaczy tłuc, deptać. Wytwarza się go bowiem tradycyjnie w moździerzu, ucierając w nim wszystkie składniki. Choć tradycyjne pesto ma kolor zielony, istnieje również jego czerwona odmiana (pesto sycylijskie), do którego dodaje się suszone pomidory. Doskonale smakuje sos pesto z makaronem, do sałatek, sos pesto z kurczakiem.

We Włoszech pesto można kupić świeże, na wagę. W Polsce natomiast dostępne są jedynie wersje w słoiczkach. Jednakże nie jesteśmy skazani na kupowanie pesto w sklepach, można zrobić je samemu, we własnym domku. Jedynym problemem mogą okazać się orzeszki piniowe, które są u nas bardzo trudno dostępne i drogie (100g produktu kosztuje około 20 złotych). Można je zastąpić ziarenkami słonecznika, lub po prostu orzechami włoskimi. Osiągniemy wtedy efekt bardzo zbliżony do oryginału. Poniżej mamy przepis na pesto domowe.

Sos pesto zielony

Potrzebne składniki:

• 4 gałązki świeżej bazylii,
• pół szklanki oliwy z oliwek,
• 1 ząbek czosnku (o łagodniejszym aromacie),
• łyżeczka orzeszków pinii (lub słonecznika),
• 3 łyżeczki startego parmezanu,
• 3 łyżeczki sera pecorino,
• szczypta soli (najlepiej gruboziarnistej).

Sposób przygotowania:

Liście bazylii opłukujemy i ugniatamy w moździerzu (może być blender lub malakser, ale taki, który może pracować na małych obrotach), dodajemy czosnek i sól. Następnie wrzucamy orzeszki piniowe lub słonecznik, ser i oliwę. Po dłuższym miksowaniu otrzymujemy aromatyczny sos, najlepszy dodatek do makaronu. Smacznego!

Sos pesto z pomidorami

Potrzebne składniki:

• 20 dag suszonych pomidorów (uprzednio zamoczonych i odciśniętych),
• 5 – 6 gałązek świeżej bazylii,
• 2 – 3 ząbki czosnki,
• 5 dag sera parmezan,
• jedna lub dwie papryczki chilli (pozbawionej ziarenek),
• 10 dag orzechów (mogą być piniowe, pistacjowe, włoskie lub słonecznik),
• pół szklanki oliwy,
• pieprz (najlepiej świeżo zmielony).

Przygotowanie:

Składniki kolejno wrzucamy i ubijamy w moździerzu (lub blenderze) na miazgę. Taki sos pesto powinien mieć lekko stałą konsystencję (lecz nie zwartą), więc w razie potrzeby można dolać nieco oliwy. Pesto można przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni, należy je jednak zalać oliwą, którą przed użyciem zlewamy. Można sos również zamrozić. Smacznego!

Komentarze:
jUlek i dArek 2013-11-02 14:30:16

było pyszne.