Szanowny Użytkowniku,
Zanim klikniesz „Przejdź do serwisu”, prosimy o przeczytanie tej informacji.
Zgodnie z art. 13 ust. 1 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO), informujemy, iż Państwa dane osobowe zawarte w plikach cookies są przetwarzane w celu i zakresie niezbędnym do udostępniania niektórych funkcjonalności serwisu. W przypadku braku zgody na takie przetwarzanie prosimy o zmianę ustawień w stosowanej przez Państwa przeglądarce internetowej.
Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Free Sky sp. z o.o. z siedzibą w z siedzibą w Rzeszowie, ul. kpt. Stanisława Betleja 12, 35-303 Rzeszów.
Podanie danych jest dobrowolne ale niezbędne w celu świadczenia spersonalizowanej reklamy oraz dostępu do niektórych funkcjonalności serwisu.
Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, wszelkie wnioski dotyczące wskazanych powyżej praw prosimy kierować na adres email: klikmapa@gmail.com.
dane mogą być udostępniane przez Administratora podmiotom: Google LLC w celu prowadzenia spersonalizowanej reklamy.
podane dane będą przetwarzane na podstawie zgody tj. art. 6 ust. 1 pkt i zgodnie z treścią ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.
dane osobowe będą przechowywane do czasu cofnięcia zgody.
ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

Przepisy

Kto z nas nie lubi ziemniaczków? Nie ma chyba takiej osoby, no ale ileż można ich jeść tylko gotowane? Na szczęście dziś jest wiele form podawania ziemniaków, a między innymi ziemniaki pieczone. Danie to możemy robić na wiele sposobów, wyróżniamy na przykład pieczone ziemniaki z serem, z rozmarynem, pieczone ziemniaki w piekarniku, na patelni, ziemniaki pieczone w całości, w ćwiartkach, w plasterkach, w popiele ogniska.

Pieczone ziemniaki - przepisy

Pieczone ziemniaki z piekarnika

Składniki:
- ziemniaczki podobnej wielkości,
- rozmaryn,
- tymianek,
- bazylia,
- sól,
- pieprz,
- olej.

Obrane ziemniaczki wrzucamy do osolonego wrzątku na około 10 minut. Jeśli ziemniaczki są większe należy je przekroić na równe części. Ziemniaczki nie mają się ugotować, a lekko zmięknąć. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Wylewamy wywar z ziemniaków, a ziemniakami potrząsamy w garnku by lekko się pokruszyły. Ziemniaki wykładamy na blachę, kropimy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy około 30 minut. W trakcie pieczenia sprawdzamy widelcem czy ziemniaki są miękkie.

Z czym podajemy pieczone ziemniaczki?
- mięso,
- surówki,
- dipy,
- pieczona lub smażona ryba,
- sos śmietanowy i koperek,
- wiele innych.

Pieczone ziemniaki z przyprawami

Składniki:
- ziemniaki,
- oliwa,
- bułka tarta,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- zioła,
- sól,
- mielony pieprz.

Do naczynia żaroodpornego lub na blachę i wlewamy oliwę, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Obrane ziemniaki (jeśli są młode wystarczy je wyszorować) kroimy w ósemki i obtaczamy w oleju. Przyprawiamy mieszamy: 3 łyżkami bułki tartej, 1 łyżeczką ostrej papryki i słodkiej, 1 łyżeczką mieszanki ziół, łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Ziemniaczki obtaczamy w przyprawach i układamy na blachę. Ziemniaczki zapiekamy około 45 minut. Smacznego!

Komentarze: